Madrid

El govern espanyol respon que ETA "ha de deixar la violència del tot i per sempre"

Cautela absoluta. Aquesta és la reacció que el govern espanyol ha adoptat davant l'anunci d'ETA. Prova d'això és que l'endemà del comunicat de la banda terrorista, el president espanyol encara no s'hi ha pronunciat. Aquest matí, però, sí que s'hi ha referit el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba. En una entrevista a TVE, Rulbalcaba ha avalat el terme "insuficient" que les últimes hores apuntaven fonts de La Moncloa. Rubalcaba ha afegit que ETA ha de deixar la violència per sempre i que el seu anunci no canviarà la política antiterrorista del govern espanyol.

Actualitzat
Silenci i escepticisme han marcat la reacció des de La Moncloa durant les hores posteriors a l'anunci d'alto el foc de la banda terrorista ETA. Ni el president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, ni el ministre d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, es van pronunciar diumenge oficialment respecte a la declaració que la banda terrorista ha fet a través de la cadena de televisió britànica BBC.

El ministre de l'Interior ha analitzat amb deteniment l'enregistrament en què apareixen tres etarres anunciant que fa uns mesos la banda va decidir cessar les seves accions ofensives i en què ofereixen al goven de Madrid la possibilitat d'obrir un procés de diàleg que hauria de culminar posant fi al conflicte. I no ha estat fins aquest matí que hem pogut sentir les primeres valoracions d'Alfredo Pérez Rubalcaba, que han servit per confirmar el que al llarg del diumenge ja avançaven fonts pròximes a La Moncloa.

El govern espanyol no es refia de l'anunci d'ETA, una desconfiança avalada per l'experiència d'altres treves d'ETA finalment fracassades i per com la banda va posar fi a l'última treva, amb l'atemptat de la T4 de Barajas. Subratllen que la declaració no aporta res de nou i recorden les nombroses ocasions en què el mateix president Zapatero i altres membres del seu gabinet han manifestat que l'únic anunci que esperen d'ETA és l'abandonament definitiu de les armes. Consideren que la declaració es limita a anunciar que la banda va decidir fa uns mesos "no portar a terme accions armades ofensives", sense aclarir si es tracta d'un alto el foc temporal o permanent.

"Aquest comunicat està molt lluny dels mínims", ha assegurat Rubalcaba, que ha insisitit que l'executiu de Zapatero no canviarà la seva politica antiterrorista. ETA "ha de deixar la violència del tot i per sempre", ha afegit. El ministre també ha respost als rumors que apunten a l'existència d'un diàleg entre la banda i l'executiu espanyol. Segons Rubalcaba, el comunicat d'ETA demostra que no hi ha cap negociació. Al seu parer, l'anunci d'ETA ve motivat perquè la banda "no pot més" i necessita parar per reconstruir-se.

Reaccions de tots els colors

L'anunci d'ETA ha provocat una allau de reaccions, marcades per la incredulitat, la prudència i la satisfacció dels sectors més pròxims a l'organització terrorista. Així, el govern basc diu que el comunicat és insuficient, ambigu i fraudulent. Fa una crida a no deixar-se enredar, assegura que el temps de les treves ha passat i promet continuar combatent el terrorisme per la via policial.

El món abertzale, en canvi, és optimista i diu que l'anunci marca l'inici d'una nova etapa política.

Entre les reaccions de prudència d'altres partits, el PP afegeix que hi veu un moviment tàctic per permetre que l'esquerra abertzale concorri a les municipals.

També han arribat reaccions des de l'estranger. El líder del Sinn Féin, Gerry Adams, insta el govern espanyol a respondre positivament a l'oferta etarra.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut