Madrid

El govern espanyol renuncia a respondre a ETA però descarta que el procés de pau corri perill

El govern espanyol no ha entrat a valorar l'últim comunicat d'ETA en què l'organització terrorista assegura que el procés de pau a Euskadi es troba en crisi. L'objectiu és relativitzar-ne la importància. Fonts de la Moncloa, però, minimitzen el comunicat i apunten que era previsible i part dels entrebancs en el camí. S'interpreta més aviat com una advertència per la lentitud del procés polític que no pas com l'anunci d'una hipotètica tornada a la lluita armada. El motiu de la crisi que apunta ETA, segons fonts de l'executiu, és el repte de legalitzar Batasuna.

Actualitzat

L'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero es manté, de moment, fidel a la seva voluntat de no comentar comunicats de la banda terrorista i aquest divendres va refusar valorar l'últim pronunciament de l'organització, el primer des que Zapatero va oficialitzar al Congrés l'inici de les converses. Extraoficialment, però, fonts del govern asseguren que la declaració d'ETA s'esperava com a part de l'estira i arronsa del procés.

La legalització de Batasuna podria estar al darrere de la suposada "crisi" que ETA apunta en el seu comunicat, segons estimen algunes fonts. Això explicaria que la banda no només acusi el govern del bloqueig del procés, sinó també el PNB. Tant Zapatero com el president dels nacionalistes bascos, Josu Jon Imaz, han dit que és a Batasuna qui li correspon prendre la iniciativa de la legalització abans de participar en una taula de partits.

Els que sí que n'han fet una valoració, també a través de comunicats, són les parts citades en l'escrit. El PSOE es limita a dir que l'organització terrorista no té legitimitat per exigir res i encara menys per amenaçar, i recorden que la pau no tindrà preu polític. Per la seva banda, el govern basc coincideix a treure legitimitat a ETA i diu que no és ningú per frustrar les esperances del poble basc.

Més vehement s'ha mostrat el PP, que ha aprofitat el comunicat per demanar al govern que expliqui a quins compromisos ha arribat amb els terroristes. Els populars demanen que s'aturi el procés, que qualifiquen obertament de xantatge.

El cinquè comunicat de la banda des de la declaració d'alto el foc permanent apareix quan no se sap res dels anunciats contactes entre el govern i l'organització terrorista.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut