Madrid

El govern espanyol recorre la creació de les estructures d'estat de Catalunya

El govern espanyol recorre la llei de mesures fiscals i financeres del Parlament i la llei d'establiments comercials

RedaccióActualitzat

El Consell de Ministres portarà al Tribunal Constitucional la llei catalana que regula la creació de les anomenades "estructures d'estat", aprovada pel Parlament l'11 de març. En concret, l'executiu espanyol vol impugnar dos articles i diverses disposicions addicionals que afecten bàsicament el pla director de l'Administració Tributària i la Seguretat Social pròpia. També ha recorregut la llei d'establiments comercials.

La vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría considera inconstitucional que el govern vulgui crear estructures d'estat com ara l'administració tributària, la gestió d'impostos o la gestió de ports, aeroports, l'Agència Catalana de Protecció Social o el Servei Meteorològic de Catalunya.

La decisió de l'executiu té l'aval del Consell d'Estat i l'informe favorable dels advocats de l'estat perquè la norma catalana afecta competències de Justícia, Hisenda, Economia i Interior. Sáenz de Santamaría ha recordat que el TC ha anat declarant inconstitucionals tots els passos del full de ruta que van firmar els partits sobiranistes a Catalunya.

El govern de Mariano Rajoy també demana que, un cop s'accepti a tràmit el recurs, els articles de la llei se suspenguin automàticament. Tot plegat, l'endemà que el mateix tribunal va declarar inconstitucional la consulta del 9-N.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut