Detall de la nota de premsa errònia, que cita una llei i un decret del 2004.
Detall de la nota de premsa errònia, que cita una llei i un decret del 2004.
Madrid

El govern espanyol recorre davant el TC contra el 9-N i la llei de consultes

L'executiu registra davant el Tribunal Constitucional els recursos contra la llei de consultes de Catalunya i el decret de convocatòria del 9-N després de reunir-se de manera extraordinària

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol ha anunciat que l'executiu ha formalitzat davant del Tribunal Constitucional els recursos contra la llei de consultes de Catalunya i el decret de convocatòria de la consulta del 9-N. Ho ha fet després que el Consell de Ministres ho ha aprovat en la reunió extraordinària que han mantingut aquest dilluns. "Sempre hem dit que la consulta no es faria perquè atempta contra la Constitució" i "contra els drets de tots els espanyols", ha dit en una declaració institucional al palau de La Moncloa Rajoy, que ha qualificat la consulta de "profundament antidemocràtica".

De la mà de l'advocada general de l'Estat, Marta Silva, el Constitucional ha rebut en el registre els dos recursos d'inconstitucionalitat del govern espanyol, que estan avalats per unanimitat pel Consell d'Estat, que, tot i que no són vinculants, són preceptius i han servit de base per firmar els dos recursos.

Ara serà el torn del Tribunal Constitucional, que ha de reunir-se per decidir sobre l'admissió a tràmit dels recursos. Es donava per fet que convocaria un ple extraordinari aquesta setmana, ja que el Constitucional no té ple ordinari fins al 7 d'octubre. I, finalment, la convocatòria ha estat per aquest mateix dilluns a la tarda. Previsiblement, i de manera automàtica i temporal, se suspendran la llei de consultes i el decret de convocatòria. Al cap de cinc mesos, si l'alt tribunal no ha dictat sentència, ha de decidir si prorroga la suspensió o bé l'aixeca.

La reunió de l'executiu espanyol ha començat al voltant de les deu del matí i ha durat una hora i mitja. Hi estaven convocats tots els ministres menys el d'Indústria i el d'Agricultura i s'ha celebrat just una hora després que el nou titular de Justícia, Rafael Catalá, ha assumit el càrrec en substitució d'Alberto Ruiz-Gallardón.

Recursos contra una llei i un decret... però del 2004

Es dóna el cas que, en el comunicat difós per La Moncloa sobre els recursos aprovats pel Consell de Ministres, hi ha hagut un error en les dates, que després ja s'ha corregit. El govern espanyol ha informat del recurs contra una llei de consultes aprovada el 2004. La mateixa confusió hi ha hagut en el recurs contra el decret, en què se citava el decret 129/2004, en comptes del 129/2014.

Si aquestes errades fossin també als recursos presentats, el TC no podria admetre'ls a tràmit.

Anar al contingut