Madrid

El govern espanyol reclama més informació a Odyssey sobre el tresor que va trobar i l'empresa vol indemnitzacions

Guerra oberta entre el govern espanyol i l'empresa Odyssey, que es dedica a buscar tresors amagats. El 18 de maig en va trobar un en aigües del Mediterrani i el Ministeri de Cultura vol saber exactament on era, per determinar si l'empresa ha operat en aigües espanyoles i, de passada, si té dret al botí. La Guàrdia Civil va detenir els vaixells d'Odyssey, que també ha hagut de presentar un informe explicant els detalls d'aquesta operació, però per Madrid no s'hi diu tot el què vol sentir. El ministeri vol saber on es va trobar el tresor i l'empresa no dirà ni mitja paraula si no hi ha un compromís de confidencialitat. A més, Odyssey ha demanat una indemnització a Espanya per haver immobilitzat els seus vaixells, cosa que ha obstruït la seva feina.

Actualitzat

El Ministeri de Cultura assegura que l'empresa nord-americana Odyssey no ha entregat tota la informació que se li demanava en l'informe arqueològic preliminar que aquest dilluns, coincidint amb la data límit imposada per un jutge de Florida, va entregar al govern espanyol. La documentació fa referència al litigi sobre el tresor que un vaixell d'Odyssey va trobar al maig en aigües del Mediterrani, en aigües jurisdiccionals espanyoles i que està valorat en uns 370 milions d'euros.

L'informe hauria d'incloure una valoració arqueològica detallada del lloc on va ser descobert el tresor, com ara la localització exacta dels vaixells que van participar en l'operació, els seus noms o el nombre exacte de monedes i objectes trobats. El Ministeri assegura que l'informe emès per Odyssey no inclou totes aquestes dades i que, per això, no descarta emprendre accions legals.

Però d'accions legals ja n'ha emprès Odyssey abans que ningú. Els seus advocats han presentat una moció al jutjat de Florida demanant que s'imputi a Espanya per haver obstruït les seves operacions els últims mesos, des que la Guàrdia Civil va detenir els seus vaixells. Això ha provocat pèrdues en el calendari d'operacions de l'empresa nord-americana i ara vol que algú els les pagui.

Odyssey manté així la tensió amb el govern espanyol, i és que de cordialitat no sembla que n'hi hagi hagut mai. Des que es va descobrir el tresor, que el Ministeri de Cultura ha demanat explicacions i detalls de l'operació per saber si s'han ocupat aigües internacionals i, de passada, per saber si tenen dret al botí. Des de l'empresa asseguren que encara no han pogut estudiar les 500.000 monedes trobades, però adverteixen que en cas que Espanya hi tingui dret ells reclamaran el 90% del seu valor perquè són els que les han trobat. D'altra banda, afirmen que en cap cas s'ha infringit la legalitat i que mai han operat en aigües espanyoles.

L'enemic espanyol


El govern espanyol s'està erigint com l'autèntica bèstia negra d'Odyssey, però la mala maror ve de fons. Resulta que l'advocat d'Espanya que porta el cas és James Gold, el cap de l'organització RPM Nautical Foundation, que també es dedica a la busca de tresors i que, per tant, a més de l'advocat de l'altre bàndol, també és un competidor directe d'Odyssey Marine Exploration.

Anar al contingut