Madrid

El govern espanyol apuja els impostos del tabac i l'alcohol i gravarà les begudes ensucrades

L'executiu preveu la reforma de l'impost de societats i dels impostos especials, amb la qual preveu recaptar 4.650 milions d'euros addicionals

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha aprovat un paquet de mesures fiscals amb l'objectiu de recaptar 7.500 milions d'euros més. 

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha explicat en la roda de premsa posterior al consell de ministres que la major part de l'increment, 4.300 milions, serà pels impostos de societats, mentre que 350 milions vindran dels especials. Es retoquen a l'alça el tabac i l'alcohol.

Tabac, alcohol i ensucrades

El govern espanyol retoca alguns impostos especials. Incrementa l'impost al tabac un 2,5%, el de picadura, un 6,8%, i el de l'alcohol, un 5%, tant a la Península com a Canàries. Tot plegat suposarà 350 milions per a les arques públiques.

El govern espanyol també limita els pagaments en efectiu. No podran ser superiors a 1.000 euros.

Montoro ha confirmat que vol impulsar un impost sobre les begudes ensucrades, que podria xocar frontalment amb la taxa que ha proposat la Generalitat. En el cas espanyol, no s'hi inclourien els sucs, però el ministre ja ha dit que ara s'ha de negociar el projecte de llei amb els partits. En aquest cas, es vol recaptar 200 milions d'euros.

Montoro ha justificat la mesura com a un "instrument de lluita contra l'obesitat i tot el que signifiquen els problemes de l'excés de sucre ".

Impost de societats

El govern espanyol també impulsa una reforma de l'impost de societats, amb què preveu recaptar 4.650 milions d'euros addicionals. No es toca el tipus d'interès nominal - que es manté al 25% - si no que es busca apropar-ne el tipus real mitjançant l'eliminació d'una sèrie de deduccions.

En concret, la normativa limitarà la compensació de les bases imposables negatives de períodes anteriors i l'aplicació de deduccions per evitar la doble imposició internacional.

A més, modificarà la tributació de la regressió de pèrdues per deteriorament dels valors representatius de participacions en el capital i evitarà les deduccions per transmissió de pèrdues derivades de la transmissió de fons propis d'entitats residents i no residents.

Més reformes el 2017

El govern espanyol també posarà en marxa "una reforma en l'àmbit de la imposició mediambiental" al llarg del proper any, que no ha detallat, i ha anunciat que el Govern ha prorrogat la vigència de l'impost sobre el patrimoni, que recapten les comunitats autònomes.

Queixes dels sectors afectats

Els sectors afectats lamenten els increments fiscals que preveu el govern espanyol. Segons el secretari de la Unió de Licoristes, Enric Porta, gravar les begudes alcohòliques posa en risc les empreses del sector que tot just es comencen a recuperar. A més, dubta que l'estat acabi recaptant més.

Des del Gremi d'Estanquers, Jordi Duaso recorda que gairebé el 80% del preu del tabac ja són impostos. I assegura que tenen poc efecte dissuasori. Els impostos fan que la gent canviï de marca o producte, però no que deixi de fumar.

La patronal de begudes ensucrades Anfabra també assegura que els impostos no són eficaços per resoldre problemes de salut ni per canviar hàbits de consum.

Algunes associacions de comerciants s'han pronunciat contra el límit de pagament en efectiu de 1.000 euros. Consideren que tindrà un impacte negatiu en les seves vendes. També que els perjudica perquè hauran de fer més operacions amb targeta de crèdit i pagar més comissions als bancs. En canvi, el sindicat de Tècnics del Ministeri d'Hisenda, Gestha, considera que és un pas en la lluita contra l'economia submergida. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut