L'IVA dels aliments bàsics és ara al 0% (Unsplash)

El govern espanyol prorrogarà la rebaixa de l'IVA dels aliments bàsics, que s'acabava al juny

Pedro Sánchez portarà la mesura al Congrés perquè l'aprovi

Actualitzat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que portarà al Congrés la pròrroga de la rebaixa de l'IVA dels aliments, que estava previst que finalitzés el 30 de juny. No ha concretat la durada de la pròrroga, tot i que des que es va aprovar s'ha renovat cada sis mesos. 

"L'evolució del preu dels aliments encara continua sent alta i hem de fer aquest esforç enorme per a les arques públiques, però necessari per a les nostres llars."

La mesura, anunciada en una entrevista a TVE, contrasta amb el que havia previst en un document remès a Brussel·les sobre les previsions macroeconòmiques i fiscals a Espanya per als anys 2024 i 2025.

Aquesta rebaixa de l'IVA es va adoptar dins de les mesures per alleujar les conseqüències de la guerra a Ucraïna i es tradueix en un 0% d'IVA en tots els aliments de primera necessitat, com el pa, la llet, els ous, el formatge, els llegums o els vegetals, i entre el 10% i el 5% per a d'altres, com l'oli d'oliva i la pasta.

Segons dades de l'Agència Tributària, la rebaixa de l'IVA de l'alimentació va tenir un cost l'any passat d'uns 1.700 milions d'euros. El preu dels aliments, segons el Banc d'Espanya, pujarà de mitjana un 4,5% aquest any.

 

ARXIVAT A:
Pedro Sánchez
Anar al contingut