Madrid

El govern espanyol preveu precintar els col·legis electorals per impedir el referèndum

El govern de Mariano Rajoy té previst un pla amb totes les actuacions possibles per impedir la consulta, entre les quals la presa del control de la conselleria d'Ensenyament

Actualitzat

El govern de Mariano Rajoy té previst un pla amb totes les actuacions possibles per impedir que es faci un referèndum d'independència a Catalunya. L'estratègia inclou mesures jurídiques i coercitives, com precintar els col·legis electorals o prendre el control de la conselleria d'Ensenyament per impedir l'accés a les escoles.

El pla implica diversos ministeris, com el de Presidència, el d'Interior i el d'Educació i, segons el govern espanyol, preveu tots els escenaris, sempre de manera proporcionada i d'acord amb la llei. Des de La Moncloa, remarquen que la situació actual no és la mateixa que la del novembre del 2014, quan es va fer el procés participatiu del 9-N. En aquesta consulta, que partia de l'associacionisme sobiranista, el govern espanyol creu que hauria estat desproporcionat prohibir les urnes.

En una roda de premsa després de la reunió entre Inés Arrimadas i Soraya Sáenz de Santamaría, el secretari d'Estat per a les Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, no ha revelat quines accions farà l'executiu espanyol però ha deixat clar que el referèndum "no es farà": 

"El referèndum a Catalunya no se celebrarà perquè tots sabem  que és il·legal. La Constitució garanteix el compliment de la llei i ens limitarem a fer això. A cada pas que es doni en contra de complir la llei i la legalitat vigent, el govern d'Espanya en farà un altre."

El govern de Rajoy preveu portar al Tribunal Constitucional les lleis de "desconnexió" que pretenen dotar el referèndum de base jurídica. En el cas que la Generalitat incompleixi la resolució de TC, La Moncloa activarà una sèrie de mesures per impedir que el referèndum es dugui a terme.

El govern català ho veu versemblant

Per la seva banda, el govern català es mostra preocupat per la possibilitat que l'Estat intenti recuperar algunes de les competències transferides, com les d'Ensenyament. La Generalitat considera versemblant que la Moncloa s'estigui plantejant aquesta estratègia. Aquest nou escenari de conflicte s'ha conegut mentre els partits i entitats del Pacte Nacional pel Referèndum aprovaven el manifest per expressar que és legal i possible fer la consulta sobre la independència.

El govern de la Generalitat es manté ferm amb el compromís del referèndum, però està preocupat per la integritat de la seva estructura. 

 

Puigdemont: "La democràcia no es pot precintar"

Un cop ha transcendit la informació, el president de la Generalitat ha advertit des de Twitter, on ha fet servir l'etiqueta #operacióprecinte, que no deixaran que això passi.

 

Un discurs que ha secundat el conseller d'Exteriors, Raül Romeva, que ha afirmat que una acció com aquesta no aturarà la reivindicació del referèndum.

 

 

Anar al contingut