Els períodes de rebaixes o els horaris d'obertura són alguns dels arguments de l'Estat per presentar el recurs.
Els períodes de rebaixes o els horaris d'obertura són alguns dels arguments de l'Estat per presentar el recurs.
Madrid

El govern espanyol porta al Constitucional la llei catalana d'horaris comercials

L'executiu ho justifica perquè la normativa catalana és més restrictiva que l'estatal en aspectes com les hores d'obertura o les rebaixes

RedaccióActualitzat

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra diversos articles de la llei catalana d'horaris comercials. Si l'alt tribunal l'admet a tràmit, significarà que la norma quedarà cautelarment suspesa.

El govern espanyol al·lega que la normativa catalana és més restrictiva que l'estatal. La Generalitat té competència per dictar la normativa autonòmica sobre horaris comercials i, en general, per a l'ordenació del seu comerç interior, però sense contravenir la normativa bàsica que dicta l'Estat. L'executiu considera la norma catalana inconstitucional perquè limita a 72 el nombre màxim d'hores d'obertura setmanal. La regulació estatal, en canvi, diu que, com a mínim, el comerç ha d'estar obert 90 hores.

L'executiu també s'oposa al fet que Catalunya doni llibertat horària als comerços de menys de 150 metres quadrats, en lloc de 300 metres quadrats, com a la resta de l'Estat.

També hi ha conflicte en la consideració de municipi turístic. Segons el govern espanyol, la normativa autonòmica "no compleix els mínims que reconeix la normativa bàsica sobre zones de gran afluència turística". Un altre punt de discrepància són els períodes de rebaixes. La llei catalana n'estableix un a l'estiu i un a l'hivern, mentre que l'estatal dóna llibertat als comerciants perquè en facin quan vulguin.

 

Anar al contingut