Façana del Tribunal Constitucional
El govern espanyol ha decidit recórrer al Constitucional els pressupostos de la Generalitat
Madrid

El govern espanyol porta al Constitucional els pressupostos de la Generalitat

El govern espanyol vol que el Tribunal Constitucional adverteixi als membres del govern responsables de l'execució del pressupost que hauran d'impedir-ne l'aplicació

RedaccióActualitzat

El govern espanyol, finalment, ha decidit recórrer al Tribunal Constitucional els pressupostos de la Generalitat, que inclouen el compromís polític que se celebri un referèndum sobre la independència de Catalunya.

El govern espanyol considera que les partides i disposicions sobre el referèndum vulneren competències de l'Estat i no s'ajusten a la Constitució.

El Consell de Ministres ha acordat iniciar els tràmits i ha reclamat el preceptiu dictamen al Consell d'Estat, que es podria reunir dimarts, sobre la interposició d'un recurs contra els comptes de l'executiu de Carles Puigdemont perquè, precisament, preveu partides econòmiques per al referèndum. Es tracta del pas previ per presentar un recurs d'inconstitucionalitat.

Suspensió i advertències personals

El govern espanyol, a més, demana al Constitucional que si admet a tràmit el recurs suspengui automàticament aquestes disposicions pressupostàries.

L'executiu també vol que el tribunal adverteixi als membres del govern responsables de l'execució del pressupost que hauran d'impedir-ne l'aplicació. En concret, la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría s'ha referit al president de la Generalitat, als consellers, al secretari del govern i alguns directors generals:

"Demanem la suspensió automàtica dels preceptes impugnats, fent servir la facultat constitucional que té el govern. I sol·licitem que el Tribunal Constitucional notifiqui personalment la providència de suspensió, si l'acorda, a les persones següents: el president de la Generalitat de Catalunya, els consellers del govern, el secretari del govern, el secretari general de la vicepresidència del govern, la interventora general de la Generalitat, la directora de Contractació de la Generalitat i el director general de Pressupostos. També demanem al Tribunal que a la notificació adverteixi a tots del seu deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada."

Recurs dels socialistes i explicacions de Ciutadans

La decisió de l'executiu de Mariano Rajoy arriba el mateix dia que el govern espanyol aprova els seus pressupostos i quan entren en vigor els de la Generalitat després de publicar-se al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Els socialistes han anunciat que presentaran recurs dimarts. I Ciutadans ja ha anunciat que demanarà explicacions a Carles Puigdemont sobre les partides pel referèndum que recullen els pressupostos de la Generalitat. El portaveu adjunt del grup parlamentari, Fernando de Páramo, ha precisat que han presentat una bateria de preguntes a la Comissió d'Afers Institucionals i acusen Puigdemont de no escoltar ningú.

Un cop el Parlament els va aprovar en un polèmic debat, el portaveu de l'executiu espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ja va advertir la setmana passada que els comptes s'havien d'ajustar a la legalitat i confirmava que el govern espanyol demanaria un informe al Consell d'Estat tan bon punt es publiquessin els comptes de la Generalitat al Butlletí Oficial.

Anar al contingut