El govern espanyol obra una investigació per l'acte de clausura de l'hospital d'Ifema
La presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso, a l'acte de clausura de l'hospital d'Ifema aquest divendres (EFE / Emilio Naranjo)

El govern espanyol obre una investigació per l'acte de clausura de l'hospital d'Ifema

Vol aclarir si les imatges de l'acte de clausura de l'hospital d'Ifema mostren un exemple de vulneració del reial decret sobre l'estat d'alarma

RedaccióActualitzat

La delegació del govern espanyol a la Comunitat de Madrid ha ordenat que s'obri una investigació al voltant de l'acte de clausura de l'hospital d'Ifema, que aquest divendres va acomiadar als seus últims pacients afectats per la Covid-19.

Amb aquesta investigació es vol aclarir si aquestes imatges són un exemple de vulneració del real decret sobre l'estat d'alarma, per no complir les normes de distanciament social dictades.

Durant l'esdeveniment, periodistes, sanitaris i polítics s'anaven amuntegant en diversos punts que la comitiva havia assenyalat, ignorant la distància de seguretat mínima d'un metre i mig entre persones per evitar contagis de Covid-19.

S'hi van veure aglomeracions de persones i abraçades, cap respecte per guardar el distanciament social. En l'acte, i en l'eufòria, hi van participar la presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso, i l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida.

 

Pacients, personal sanitari i autoritats a l'acte clausura d'Ifema (EFE / Emilio Naranjo)

 

Periodistes concentrats als punts habilitats per a ells a l'acte clausura d'Ifema (EFE / Emilio Naranjo)

 

Ayuso i Almeida durant l'acte clausura d'Ifema (EFE / Diego Sinova)

 

"Es van cometre errors" fruit d'una "explosió d'alegria"

L'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha demanat disculpes aquest dissabte després d'haver observat conductes "no exemplars".

En declaracions a Telemadrid, el dirigent popular ha assegurat que alguns dels comportaments que es van presenciar a Ifema "no són compatibles amb l'exemplaritat" i ha reconegut que moltes de les escenes viscudes aquest divendres no s'haurien d'haver produït.

En la mateixa línia, la vicealcaldessa de la ciutat, Begoña Villacís, ha reconegut que es van cometre "errors" i que "no es van respectar les distàncies de seguretat".

Hores més tard i després que li ho demanés l'oposició, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, també s'ha pronunciat, davant les crítiques que han marcat plenament l'acte institucional del dia de la comunitat, aquest 2 de maig.


Ayuso ha defensat que la tothom anava amb mascaretes, però ha admès que hauria d'haver convidat menys representants públics a l'acte. Ha demanat disculpes i ho ha justificant dient que hi va haver "una explosió d'alegria".

"Imagineu-vos el que és, els que estaven allí, els companys... A partir d'ara cada efectiu dels que hi havia a Ifema torna al seu hospital. Va ser un dia molt especial i s'abraçaven amb les seves mascaretes i proteccions."

Sobre la investigació per part de la Delegació del Govern, Ayuso s'hi ha mostrat en contra i ha recordat altres concentracions de persones prèvies:

"La Delegació té en aquests mesos moltes coses a fer. Vam tenir fa poc autoritzacions de manifestacions independentistes a Madrid que anaven a causar un desordre públic, tal com va passar, i no va dir res. Vam tenir unes manifestacions com les del 8M, on es van arribar a concentrar 120.000 persones al cor de Madrid, i que ara mateix ha de donar explicacions davant la Justícia..."

 


Convidats els 132 diputats de l'Assemblea de Madrid

Durant el matí, diversos grups de l'oposició ha demanat que es disculpi. El portaveu del PSOE a l'Assamblea de Madrid, Ángel Gabilondo, ha instat que s'investigui el que va passar a "l'acte multitudinari d'Ifema" que, segons la seva opinió, "es va desbordar absolutament".

Segons ha explicat Gabilondo a Telemadrid, tots els seus diputats van ser invitats, però que només hi van anar 5 membres, en representació de la resta de diputats per precaució. Per Gabilondo els polítics han de donar exemple i no entén com es van convocar "tantes persones", ja que estaven convidats els 132 diputats de la cambra regional:

"Em sembla bé que es vulgui veure què ha passat, perquè estem veient famílies que no veuen els seus netes i després veiem una reunió multitudinària. Al menys, que s'investigui per donar una explicació a la ciutadania."

Des de Més Madrid, el seu portaveu a l'Assamblea de Madrid, Pablo Gómez Perpinyà, ha indicat que és "lògic" que s'obri una investigació i ha instat la presidenta de la Comunitat a demanar disculpes ja que l'acte va ser "una autèntica vergonya i un esperpent".

"El que no és lògic és que Ayuso ara pretengui desentendre-se'n quan el que es va viure ahir a Ifema va ser una cosa esperpèntica".

El portaveu considera que la presidenta "es va veure engolida per una campanya de màrqueting" i ha dit que no entén que no n'hagi assumit la responsabilitat.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarmaComunitat de Madrid
Anar al contingut