Amb el confinament, molts treballadors han substituït la feina a l'oficina pel teletreball

El govern espanyol obre la porta a compensar les despeses dels teletreballadors

El Ministeri de Treball prem l'accelerador per tenir a punt una nova llei que defineixi les condicions laborals del teletreball també durant la pandèmia

RedaccióActualitzat

El Ministeri de Treball està preparant una regulació del teletreball per garantir que sigui voluntari i no comporti més hores de feina. A més, vol que les empreses compensin els seus treballadors pels costos extra que assumeixen, com l'electricitat o el material d'oficina.

Aquesta setmana, el Ministeri de Treball ha obert el tràmit de consulta pública previ per poder elaborar el projecte de llei fins al 22 de juny i, a més, ha donat a conèixer algun detall al seu web sobre quins aspectes tindrà en compte la normativa.

La idea és tenir-la llesta com més aviat millor i consolidar aquesta modalitat de feina després del "boom" puntual durant el confinament. Amb les dades a la mà del 2019, a Catalunya una quarta part dels treballadors podrien fer feina des de casa, però la manca de regulació no hi ajuda.

Amb el confinament, molts treballadors han substituït la feina a l'oficina pel teletreball
 

Evitar un tracte desigual

El document penjat a la web del ministeri fa referència al fet que és l'empresari qui haurà de facilitar, instal·lar i encarregar-se del manteniment dels equips necessaris per al teletreball regular, "excepte si el teletreballador utilitza el seu propi equip".

El ministeri diu que l'objectiu de la norma és "el principi d'igualtat de les condicions professionals de tots els treballadors, en especial pel que fa a la retribució, inclosa la compensació de despeses"

Des dels sindicats s'ha reclamat que l'empresa pagui una tarifa mensual o prorratejada que cobreixi les despeses, entre les quals inclou l'ús de l'espai, la connexió a internet, l'energia, la calefacció, el manteniment i la neteja, entre d'altres.

 

La patronal, per la seva banda, ha dit que vol saber primer quin és el plantejament del govern espanyol i després s'hi pronunciarà.

Avantatges i inconvenients

El document detalla quins són els avantatges del teletreball, en especial pel que fa a les despeses mediambientals.

"Aconsegueix més flexibilitat en la gestió dels temps de treball i els descansos; la conciliació de la vida laboral. personal i familiar, reducció de costos en les oficines i estalvi de costos en els desplaçaments, productivitat, racionalització d'horaris; compromís i experiència de l'empleat, atracció i retenció de talent, inserció laboral de persones amb mobilitat reduïda i amb responsabilitats familiars i reducció de l'absentisme".

 

També fa una llista exhaustiva dels inconvenients i destaca que cal evitar que es produexi discriminació en funció del sexe del treballador.

"Cal tenir cura amb la protecció de dades, el tecnoestrès, l'horari continu, la fatiga informàtica, la connectivitat digital permanent, l'aïllament laboral, pèrdua de la identitat corporativa, les deficiències en l'intercanvi d'informació entre els treballadors presencials i els treballadors a distància i la transferència a la persona treballadora dels costos de l'activitat productiva sense cap compensació".

El ministeri ha accelerat els tràmits per presentar la norma que regularà el treball a distància en previsió que calgui tornar a implementar-lo de cara a la tardor.

ARXIVAT A:
Coronavirus Teletreball
Anar al contingut