Madrid

El govern espanyol no veu cap lligam entre la històrica ANB i Batasuna

El govern espanyol assegura que la nova formació que l'esquerra abertzale ha presentat per poder participar en les eleccions municipals del maig, Acció Nacionalista Basca, compleix d'entrada tots els requisits legals. Poc després de saber-se que EAE-ANB es va registrar per concórrer als comicis, Arnaldo Otegi ja va deixar clar que aquesta històrica formació integrant d'HB no era l'"aposta de l'esquerra abertzale" que Batasuna perseguia. La vicepresidenta, María Teresa Fernández de la Vega, ha insistit que Batasuna no podrà ser present als comicis perquè no acata la llei.

Actualitzat
Acció Nacionalista Basca (EAE-ANB) és un partit que “compleix inicialment amb tots els requisits legals”, entre ells la condemna explícita de la violència. Això és el que ha dit la vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, en la tradicional roda de premsa després del consell de ministres.

Aquesta formació va designar aquest dijous els seus representants en les juntes electorals del País Basc, com a pas previ per poder concórrer en les eleccions del 27 de maig. Seria la segona vegada que es presenta a les eleccions en solitari després que des del 1977, quan es va inscriure al registre de partits, hagués participat gairebé sempre integrada en la coalició d’Herri Batasuna des de la seva fundació.

La vicepresidenta ha recordat que la Fiscalia General de l’Estat va demanar aquest mateix dijous a la Policia i a la Guàrdia Civil informes per comprovar qui integra aquesta formació política i determinar si existeixen possibles vincles amb Batasuna. Aquests suposats lligams els va descartar des d’un bon principi el portaveu de la il·legalitzada Batasuna, Arnaldo Otegi, que manté la seva aposta de concórrer a les eleccions sota les sigles legalitzades d’ASB i a través de les agrupacions electorals municipals.

De la Vega ha avançat que Batasuna “no serà a les eleccions perquè no compleix la llei” i ha insistit que en el cas d’EAE-ANB “com en tots, el govern aplicarà la llei de partits polítics al peu de la lletra”.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut