Madrid

El govern espanyol no es va oposar als vols de la CIA, segons Wikileaks

El govern espanyol no va posar cap inconvenient al pas pel territori de l'estat dels vols de la CIA amb direcció a Guantánamo, segons ha revelat el portal Wikileaks. Així consta en un telegrama de l'ambaixador dels Estats Units a Madrid del qual es fa ressò aquest dijous el diari "El País", un dels que ha tingut accés a les filtracions. Segons el document, l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero va demanar estar-ne informat "per poder demostrar que en feia una vigilància", però no va posar traves als vols.

Actualitzat
Segons els documents que s'han filtrat, l'aleshores vicepresidenta primera del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, va demanar que se n'informés l'executiu "per poder demostrar que exercia una vigilància apropiada sobre els avions estrangers que creuen Espanya".

De la Vega també es va reunir amb l'exambaixador dels EUA, Eduardo Aguirre, el juny del 2006 després d'un informe del Consell d'Europa que acusa diversos països de complicitat en pràctiques contràries als drets humans. La vicepresidenta va justificar davant dels EUA que l'informe els havia "agafat fora de joc". "De la Vega va dir que Espanya no té inconvenients als vols d'intel·ligència a través del territori espanyol. Simplement volen ser-ne informats perquè no els agafin desprevinguts", explica l'ambaixador.

També l'aleshores ministre d'Afers Estrangers, Miguel Ángel Moratinos, va explicar a Aguirre que el govern volia donar "el perfil més baix possible" a aquest tema, encara que va advertir que la capacitat de l'executiu era "limitada" perquè hi havia jutges pel mig.

I el titular d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va donar instruccions als seus col·laboradors perquè "evitessin comentaris de retòrica inflamada". L'ambaixador nord-americà també va expressar la preocupació pel fet que el PP, tot i ser "d'orientació general proamericana", busqués treure partit del tema en clau partidista.

Chacón surt al pas


La ministra de Defensa, Carme Chacón, ha sortit al pas de les filtracions de Wikileaks publicades a la premsa i ha negat rotundament que en aquest afer dels vols de la CIA el govern espanyol vulnerés els drets humans. La ministra ha indicat que l'executiu de Zapatero sempre ha exigit als EUA que complissin la legalitat i ha afegit que disposen de documents escrits en què el govern dels EUA assegura que mai no s'han traspassat les fronteres de la legalitat.

L'escàndol dels vols de la CIA va esclatar el 2005, quan suposadament la CIA va fer servir aeroports espanyols per traslladar sospitosos de terrorisme capturats il·legalment.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut