Madrid

El govern espanyol mantindrà les ajudes de 420 euros mentre l'atur superi el 17%

El Consell de Ministres ha aprovat una ajuda de 420 euros mensuals per als aturats que ja no tenen dret al subsidi i no tenen cap tipus d'ingrés. Cada persona sense feina es podrà beneficiar d'aquesta ajuda durant mig any. La novetat és que les ajudes s'aniran prorrogant mentre la taxa d'atur superi el 17%. La mesura entrarà en vigor a partir de mitjans d'agost, tindrà efectes retroactius i beneficiarà unes 300.000 persones. D'altra banda, el Consell de Ministres ha fet un primer pas per tal que els autònoms tinguin atur en cas de cessament d'activitat. Ha acordat redactar un avantprojecte de llei que inclogui prestacions de 583 a 1.383 euros per aquest col·lectiu.

Actualitzat
A canvi d'aquests diners, els aturats es comprometran a seguir itineraris de formació que organitzi el servei públic d'ocupació. Qui vulgui sol·licitar aquesta ajuda tindrà dos mesos per demanar-la a comptar des que es quedi sense subsidi.

En una roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, ha volgut remarcar que es tracta d'una "mesura extraordinària, de durada limitada", amb la qual es pretén "pal·liar els efectes de la crisi entre els que més la pateixen". Les ajudes s'allargaran mentre la taxa d'atur superi el 17% (actualment és de gairebé el 18%). 

El finançament de la prestació s'estima en 642 milions d'euros i anirà a càrrec dels pressupostos del Servei Públic d'Ocupació Estatal, mentre que les comunitats autònomes finançaran les accions incloses en els itineraris d'ocupació.

L'aprovació d'aquest decret parteix del compromís que va anunciar el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, poc després del trencament del diàleg social.

Una mesura justa

Els sindicats CCOO i UGT consideren que els 420 euros per als aturats formen part d'una mesura "de justícia social, necessària i urgent", però han lamentat que les ajudes "només" durin sis mesos i que molts aturats es quedin fora d'aquesta iniciativa. En aquest sentit han destacat que si la mesura entrés en vigor el mes de juny hi hauria 120.000 persones més que se'n podrien beneficiar.

Ajudes per a les pensions més baixes

Entre les mesures aprovades aquest dijous al Consell de Ministres també hi ha una ajuda de 425 euros anuals per als ciutadans que tenen les pensions més baixes. Seran en concepte de lloguer d'habitatge. Segons les estimacions del govern espanyol, aquesta mesura beneficiarà uns 14.000 pensionistes i tindrà un cost de 5,9 milions d'euros.

Atur per als autònoms

El Consell de Ministres ha posat la primera pedra per tal que els autònoms també puguin cobrar l'atur en cas de cessament del negoci. Aquest dijous ha aprovat un informe proposat pel ministre de Treball, Celestino Corbacho, que preveu, entre altres punts, una prestació mínima de 583,38 euros i una de màxima de 1.383,9. La quantia del subsidi serà el 70% de la base de cotització dels dotze mesos anteriors.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut