El govern espanyol manté el canvi d'hora perquè experts i enquestes no coincideixen

El govern espanyol manté el canvi d'hora perquè experts i enquestes no coincideixen

El govern espanyol manté el canvi d'hora perquè experts i enquestes no coincideixen

Redacció Actualitzat

El govern espanyol mantindrà el canvi d'horari almenys fins a l'any 2021, segons ha explicat aquest divendres la ministra de Cultura i portaveu, Isabel Celáa:

"Quan el CIS va fer una enquesta, va guanyar l'horari d'estiu, però els experts més aviat aconsellen que, si se n''implanta algun de forma definitiva, sigui el d'hivern. Atès que no hi ha hagut cap decisió concloent, hem tornat a emplaçar que això s'estudiï fins a l'any 2021".

De fet, aqujest ajornament encaixa amb el que havien opinat a l'octubre els ministres de Transport i d'Energia de la Unió Europea. Molts afirmaven que el canvi d'hora no es podia abandonar de forma tan accelerada i deixar de fer-lo a partir del 2020. 

Tal com ha explicat la ministra, les enquestes indiquen que la majoria de ciutadans prefereixen l'horari d'estiu si es manté el mateix durant tot l'any. Els experts estan d'acord que potser més val no modificar l'hora al març i a l'octubre, però alerten sobre el manteniment de l'horari d'estiu durant tot l'any.

Així, el Consell Assessor per a la Reforma Horària de la Generalitat explicava, en un informe lliurat a l'octubre, que el canvi d'horari encara augmenta més la diferència entre l'hora oficial i l'hora solar. I això pot provocar alteracions del son, cansament o més risc d'accidents cardiovasculars.

 

Però, en cas de no fer canvis d'hora, aconsella mantenir el d'hivern tot l'any. Si s'adoptés el d'estiu, en els dies més curts de l'any, el sol sortiria cap a un quart de deu del matí. Això implcaria que, quan la majoria de gent anés a la feina o els estudiants a classe, encara seria de nit. I que les primeres hores de feina també es farien amb llum artificial. Això dificultaria agafar el ritme de feina. A més, la foscor podria afavorir més incidències de trànsit.