El govern espanyol impedeix a Open Arms tornar al Mediterrani per rescatar migrants

L'ONG ha presentat al·legacions, però mentrestant no pot sortir d'aigües espanyoles

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha denegat al vaixell de l'ONG Proactiva Open Arms el permís per salpar de Barcelona per tornar a salvar vides al Mediterrani central, davant de les costes de Líbia.

El vaixell estava fent els preparatius per al viatge -havia recollit més de 3.000 mantes per utilitzar en els rescats- quan la setmana passada li va arribar la negativa de la capitania marítima de Barcelona, que depèn del Ministeri de Foment.

Notícia relacionada: El vaixell d'Open Arms arriba a Algesires amb més de 300 migrants a bord


"El comptador de morts"

El director d'Open Arms, Òscar Camps, ha qualificat la decisió d'"irresponsable i cruel", i ha acusat el govern espanyol de "posar en marxa el comptador de morts":


En una entrevista a Catalunya Informació, el director i fundador de Proactiva Open Arms també ha vinculat a l'ascens de Vox la decisió del Ministeri de Foment de bloquejar el seu vaixell al Port de Barcelona: "Amb l'Open Arms, el govern espanyol fa el mateix que Salvini", ha assegurat:

 

 

L'ONG ha presentat al·legacions a la decisió, però el govern espanyol té un termini de 3 mesos per respondre i, mentre no ho resolgui, el vaixell no té permís per sortir d'aigües jurisdiccionals espanyoles.

De tota manera, Camps ha assegurat que si no tenen resposta d'aquí a un mes, ho consideraran silenci administratiu i interpretaran que els donen permís per anar a aigües internacionals davant de Líbia.

 

 

Notícia relacionada - De l'infern de Líbia a la cavalcada de Reus: La història d'en Betcha i en Souleyman


"De manera contrària als convenis internacionals"

La capitania de Barcelona ha denegat el permís argumentant que la negativa dels estats més pròxims a acollir els rescatats, Malta i Itàlia, ha obligat anteriorment Open Arms a actuar "de manera contrària als convenis internacionals".

En un document de 6 pàgines, capitania també creu que el vaixell no compleix les normatives de seguretat i "prevenció de la contaminació":

"També es considera que el vaixell Open Arms no compta amb els certificats que garanteixin el compliment de la normativa internacional de seguretat marítima i prevenció de la contaminació del medi marí per al transport d'un elevat nombre de persones a bord, donat que s'ha reconegut i certificat per a un nombre de 18 persones en el seu funcionament normal."


Notícia relacionada: Itàlia tira endavant l'acusació contra Open Arms d'afavorir la immigració il·legal

 

"Operacions completes d'auxili i salvament"

El document també retreu a Open Arms que hagi fet "operacions completes d'auxili i salvament", quan el que s'ha demanat és fer operacions d'observació i vigilància.

També considera que no es podrà donar permís a l'Open Arms "mentre no es garanteixi que hi ha un acord per al desembarcament dels auxiliats amb les autoritats responsables" dels països més pròxims al lloc del rescat.


Portar-ho al Tribunal d'Hamburg

Entrevistat al programa "Els Matins" de TV3, Òscar Camps ha assegurat que, amb aquest document, el govern espanyol ha admès oficialment que Malta i Itàlia incompleixen els convenis internacionals:

"És novedós que un govern reconegui per escrit que hi ha altres països que estan incomplint, ja li hem demanat que ens acompanyi al Tribunal d'Hamburg a denunciar-ho."

El Tribunal d'Hamburg és l'organisme internacional de l'ONU que decideix sobre el dret marítim internacional. Camps ha afegit que espera que el problema es resolgui aviat, i ha suggerit que la negativa del govern espanyol podria ser inconstitucional.

 

Notícia relacionada: Open Arms marxa de l'Estret i retreu a Sánchez no haver complert​

 

 

 

ARXIVAT A:
Migracions
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut