Madrid

El govern espanyol farà una nova ronda de contactes amb les autonomies sobre el finançament

El vicepresident tercer del govern espanyol, Manuel Chaves, ha anunciat que el govern espanyol farà una nova ronda de consultes amb totes les comunitats autònomes sobre el finançament. Les reunions es faran abans de convocar el Consell de Política Fiscal i Financera per debatre l'aprovació definitiva del nou model de finançament, previst per abans del 15 de juliol. Chaves ha fet aquestes declaracions durant la compareixença a la Comissió General de Comunitats Autònomes del Senat. El ministre ha fet un nou toc d'atenció als governs territorials i ha insistit que el "consens requereix voluntat i esforç de totes les parts". CiU s'ha mostrat escèptica sobre aquesta nova ronda de contactes.

Actualitzat
El vicepresident Manuel Chaves no ha concretat quins membres del govern espanyol es reuniran amb les comunitats autònomes, però sí que ha insistit que el model de finançament que planteja el govern espanyol és el millor possible.

Chaves ha explicat que l'objectiu del nou sistema és aprofundir en l'autonomia i la corresponsabilitat fiscal de les comunitats autònomes. Això inclou augmentar el percentatge de cessió de l'IRPF, els impostos especials i l'IVA "fins prop del 50 per cent", segons ha concretat el vicepresident tercer.

Segons Chaves, el sistema actual presenta problemes com la desigualtat en la prestació de serveis públics, que s'hauria agreujat des del 2001. El ministre ha reconegut que això és "injust" i ha comportat una diferència de finançament per càpita de 900 milions d'euros entre algunes comunitats. També ha insistit que els recursos addicionals per reforçar l'estat del benestar es repartiran amb el criteri principal de la població.

El vicepresident tercer ha assegurat que amb el nou sistema cap comunitat "perdrà", inclourà un ajust dinàmic anual i es podran revisar els elements estructurals cada cinc anys.

El vicepresident tercer vol una nova regulació dels ens locals

Manuel Chaves també s'ha referit al finançament de les entitats locals i ha avançat la seva intenció de reunir-se els propers mesos amb les forces polítiques per consensuar una nova regulació bàsica de règim local.

Chaves també s'ha compromès a impulsar els treballs de les reunions bilaterals per accelerar els traspassos de les competències pendents.

Chaves es compromet a impulsar el pes de les autonomies a la UE

Manuel Chaves s'ha mostrat partidari d'augmentar la participació directa de les autonomies als òrgans de la Unió Europea. En aquest sentit, ha anunciat que es preparen diferents iniciatives perquè durant la presidència espanyola del primer semestre del 2010 les comunitats hi intervinguin i col·laborin activament.

El ministre de Política Territorial també s'ha compromès que l'Oficina per les Llengües Oficials a l'Administració General de l'Estat elabori informes anuals sobre la situació i avançament en l'ús dels diferents idiomes.

CiU es mostra escèptica sobre la nova ronda de contactes


El número 2 de Convergència i Unió, Felip Puig, s'ha mostrat escèptic sobre la nova ronda de contactes que farà el govern espanyol amb totes les autonomies. Puig creu que aquestes reunions són obligades, però ha definit la negociació com un tómbola d'ofertes que cal concretar definitivament.
NOTÍCIES RELACIONADES
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut