El cap del govern espanyol, Mariano Rajoy, al Congrés
El cap del govern espanyol, Mariano Rajoy, al Congrés
Madrid

El govern espanyol estudia saltar-se el Debat de Política General aquest 2012

El Congrés dels Diputats podria quedar-se aquest 2012 sense el seu debat més important. El govern espanyol està estudiant no convocar-lo aquest any al·legant que el 2011 ja se'n va fer un tot i que hi va haver eleccions. Des de les files del PSOE ja acusen al govern de protagonitzar un retrocés democràtic i d'amagar-se dels focus per no donar la cara.

RedaccióActualitzat
L'executiu que presideix Mariano Rajoy està sospesant si convoca aquest any el Debat de Política General o el fa saltar del calendari. Segons informa l'agència EFE, citant fonts de l'executiu, l'equip de govern no té clar si es farà o no.

L'argument que pot servir al PP per estalviar-se la principal cita amb l'oposició de l'any és que el 2011 ja se'n va fer un. El Debat de Política General es fa cada any, però hi ha una norma no escrita que diu que en any d'eleccions no se'n celebra cap.

El 2011 va ser un any atípic perquè hi va haver Debat de Política General a finals de juny. L'avançament de les eleccions a novembre del mateix any va fer que es trenqués aquesta norma no escrita. A més, el PP recorda que al desembre ja hi va haver el Debat d'Investidura del nou president, Mariano Rajoy.

A més, el govern espanyol afegeix que aquest any ja hi haurà dos debats importants. Un ja s'ha fet: el d'aprovació dels pressupostos per a aquest 2012. L'altre serà cap a finals d'any: el dels comptes del 2013.

L'agència EFE explica que les seves fonts a l'executiu espanyol no han respost amb claredat a les preguntes de si hi haurà debat i quan. El govern està estudiant el calendari, la idoneïtat de convocar el debat aquest any i, si s'aposta per fer-ho, la possibilitat fins i tot d'organitzar-lo després de l'estiu, tot i que les últimes edicions s'han fet al juny.
 
El PSOE vol debat i pregunta a Rajoy si no vol donar la cara

Els socialistes ja han contestat davant els dubtes del govern espanyol. La portaveu del PSOE al Congrés dels Diputats, Soraya Rodríguez, ha deixat clar que el seu partit sí que vol debat i que qualsevol intent d'evitar-lo serà un deteriorament greu de l'estat democràtic.

La portaveu socialista ha interpel·lat directament Rajoy, a qui ha acusat de "covardia i escapisme" i de qui diu que "només li agrada comparèixer a porta tancada al Congrés amb el seu grup parlamentari" o " en actes del seu partit ".

Tot i la postura contundent, Rodríguez explica que no li sorprendria que no es fes i recorda que el seu grup va demanar una compareixença per les retallades en sanitat i educació i la mesa del Congrés, amb majoria del PP, la va prohibir.

Una idea de González

Va ser Felipe González qui el 1983 va proposar organitzar aquest debat parlamentari global. Des de llavors, només s'ha deixat de fer en sis ocasions, sempre coincidint amb any d'eleccions. Només hi ha dues excepcions, el 2011 i el 1989, quan hi va haver una situació calcada a la de l'any passat.
Anar al contingut