Madrid

El govern espanyol estudia regular el suïcidi assistit aquesta legislatura

El govern espanyol es planteja reformar el Codi Penal per tal que el suïcidi assistit sigui una pràctica legal en cas que un malalt, no necessàriament terminal, però sí incurable, rebi ajuda mèdica per morir i evitar-li d'aquesta manera el patiment. Ho ha anunciat el ministre de Sanitat, Bernat Soria, en una entrevista a "El País". El titular espanyol de Sanitat també ha avançat que en les pròximes setmanes es constituirà un grup d'experts que analitzarà com s'hauria de regular aquesta pràctica. L'anunci se suma als debats oberts l'última setmana sobre la reforma de la llei de l'avortament i el cens de desapareguts durant la Guerra Civil i el franquisme.

Actualitzat

El ministeri de Sanitat no només prepara canvis per garantir que els malalts terminals no pateixin durant les hores finals de vida, sinó també per a aquells que pateixen arran d'una malaltia incurable, però no necessàriament terminal. Perquè aquesta decisió sigui un dret legal, el ministre reconeix que s'haurà de seguir un procés llarg, que implicarà, d'entrada, canvis en l'actual Codi Penal. En una entrevista al diari "El País", però, Bernat Soria puntualitza que el primer pas de cara a legalitzar el suïcidi assistit serà la creació en les pròximes setmanes d'un equip d'experts designats pels ministeris de Sanitat i de Justícia. Soria reconeix que la reflexió sobre el tema pot ser llarga però creu que l'informe d'aquest grup estarà disponible en qüestió d'un any o any i mig, moment que entrarà en acció el govern espanyol per prendre una decisió.

Aquesta reforma donaria resposta a casos com el del tetraplègic Ramón Sampedro, que després d'una llarga batalla legal va morir per haver pres cianur el 1998. La reforma del Codi Penal estaria en la línia de diverses lleis aprovades en països europeus com Suïssa, Holanda i Bèlgica. En el cas de Suïssa, es permet al pacient prendre's medicaments, prèviament avalats per un metge, que l'ajudin a morir. A Suïssa i Holanda, els metges poden ajudar a morir un malalt, sempre que ho hagi demanat sent-ne plenament conscient i tenint la certesa que la seva malaltia incurable anirà a pitjor.

Anar al contingut