La portaveu del govern, María Jesús Montero, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres
La portaveu del govern, María Jesús Montero, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres (EFE / J.J. Guillén)

Montero matisa Calvo i diu que per ara no es plantegen tornar a l'estat d'alarma

La vicepresidenta Carmen Calvo havia obert la porta a tornar a declarar l'estat d'alarma si s'agreugen els rebrots del coronavirus

Actualitzat

El govern espanyol no estudia tornar a declarar l'estat d'alarma si hi ha rebrots de la Covid-19. Ho ha assegurat la portaveu de l'executiu, María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, matisant el que havia assegurat anteriorment la vicepresidenta primera, Carmen Calvo.

Montero ha apuntat que "ni a curt ni a mitjà termini" La Moncloa es planteja tornar a recórrer a l'estat d'alarma, tot i que ha assenyalat que, davant d'un canvi de la situació sanitària, faran servir "tots els mecanismes" necessaris per frenar el virus:

"No tenim en ment l'aprovació de l'estat d'alarma i sempre hem dit que, si la situació sanitària global del país canviés de forma important i dràstica, circumstància que ara no hi és, el govern activaria tots els mecanismes normatius que tenim a l'abast per frenar la transmissió del virus."

Montero ha explicat que, ara, les autonomies tenen unes competències similars a les de la fase 2 de l'estat d'alarma sobre locals comercials i horaris, entre d'altres, i que tenen capacitat per limitar la mobilitat "en zones i grups molt reduïts" i sempre amb supervisió judicial:

"En aquests moments, la pandèmia està controlada, segueix l'evolució que es preveia i hi ha menys contagis; per tant, hi ha els instruments per acotar i limitar els brots esporàdics en zones concretes."

 

La Moncloa diu que l'estat d'alarma pot durar algunes setmanes més enllà del dia 24
Carmen Calvo al Congrés, en una imatge d'arxiu (EFE/J.J.Guillén)

 

Poques hores abans, la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha dit que si els rebrots de coronavirus s'agreugen l'executiu es planteja "decretar l'alarma en una part del territori, si no és a tot".

De moment, la vicepresidenta ha assegurat que dotze dels rebrots actius que s'han detectat "estan controlats", i que el país es troba "en una situació" que entra "dins del que és previsible". En declaracions a Antena 3 ha dit també que no dubtaran a protegir la salut:

"Tant de bo no ho haguem de fer, però serem contundents per protegir la salut. Arribat el moment, el govern tornarà a donar senyals de responsabilitat."

 

Carmen Calvo, que ha passat la Covid-19, ha recordat la responsabilitat de tothom perquè la pandèmia no es propagui i ha deixat clar que hi haurà rebrots i que cal actuar per controlar-los:

"El més important és que els tinguem controlats al més aviat possible i que tothom que tingui símptomes reaccioni molt ràpid i vagi als centres sanitaris. El més important és la rapidesa."

 

La Generalitat "no entendria" un altre estat d'alarma

La portaveu del govern, Meritxell Budó, també ha reaccionat a les paraules de Carmen Calvo. La consellera de la Presidència ha dit que la Generalitat "no entendria" que es tornés a utilitzar aquest instrument en cas de rebrot a Catalunya.

Després de la reunió del consell executiu, Budó ha assegurat que el govern vol mantenir les competències, també si hi ha una segona onada del virus, i ha reiterat que la primera administració a tenir coneixement d'un possible rebrot seria la Generalitat:

"Demanem que cada territori ho pugui gestionar."

 

La portaveu del govern, Meritxell Budó, després del consell executiu d'aquest dimarts
La portaveu del govern, Meritxell Budó, després del consell executiu d'aquest dimarts (ACN / Jordi Bedmar - Govern)

 

La consellera ha posat com a exemple el cas de l'Aragó, que ha decidit que tres comarques retrocedissin a la fase 2 després d'alguns brots locals.

A més, ha apuntat que els casos de brots a Lleida i Girona s'estan estudiant i ha remarcat que la situació a la residència Castrillón de la capital del Segrià és "independent".

 

36 brots a Espanya

El Ministeri de Sanitat considera que, ara mateix, hi ha 36 brots actius a Espanya i una tercera part estarien controlats.

Al Segrià preocupa especialment els que afecten la Franja, després que Sanitat hagi advertit que hi ha risc que passin a Catalunya. El govern aragonès ha fet tornar a la fase 2 de la desescalada tres comarques d'Osca: el Baix Cinca i la Llitera, a la Franja de Ponent, i el Cinca Mitjà.

A Lleida, a més, s'han detectat divuit positius de coronavirus en una residència de gent gran de la capital del Segrià.

Això passa la setmana després que s'hagi recuperat la mobilitat dins de tot el territori espanyol, després de 99 dies amb estat d'alarma.

La mobilitat dins de Catalunya es va recuperar a les zero hores del dijous 18, quan la fase 3 la desescalada es va aplicar a tot el territori. La Generalitat torna a tenir les competències plenes per regular la desescalada i ja va dictar les mesures que regiran la fase de represa.

ARXIVAT A:
Coronavirus DesescaladaEstat d'alarma
Anar al contingut