125.000 euros gastats en la tomba de Franco, 78.000 dels quals en "seguretat"
El panteó de Francisco Franco a El Pardo, el 28 de març del 2021 (Europa Press)

El govern espanyol es gasta 125.000 euros en la tomba de Franco, 78.000 en "seguretat"

Ho ha detallat en resposta a una pregunta per escrit d'un senador de Compromís

Josep Maria Camps ColletActualitzat

L'estat espanyol ha gastat fins ara un total de 125.000 euros en la tomba del dictador Francisco Franco a la seva ubicació actual, al cementiri de Mingorrubio, a El Pardo.

És la resposta del govern espanyol a una pregunta del senador de Compromís Carles Mulet, que va formular per escrit.

La resposta detalla que abans de portar-hi les despulles es van gastar gairebé 40.000 euros en adequar el panteó familiar dels Franco al cementiri, i 6.500 en la instal·lació d'un sistema de seguretat.

La partida més gran, però, correspon a despeses fetes després del trasllat: 78.000 euros en "seguretat", sense especificar a què correspon aquest concepte, una xifra que contrasta amb el que s'ha gastat en neteja: 387 euros.

Una operació d'estat

El fèretre de Franco és introduït en l'helicòpter que l'ha de portar al cementiri de Mingorrubio el 24 d'octubre del 2019 (horitzontal)
El fèretre de Franco en l'helicòpter que el va portar al cementiri de Mingorrubio, l'octubre del 2019 al Valle de los Caídos (EFE)

Les restes del dictador les van traslladar el 24 d'octubre del 2019 des del Valle de los Caídos, on havia estat des que l'hi van enterrar el 1975.

La van traslladar en helicòpter en una operació d'estat transmesa per televisió, després de diversos intents legislatius i d'intentar negociar-ho amb la família.

El canvi d'ubicació de les restes de Francisco Franco va ser una de les primeres intencions anunciades pel govern de Pedro Sánchez després de prendre possessió, el juny del 2018.

Havia de ser una actuació relativament ràpida, portada a terme aquell mateix estiu, però la resistència de la família i de sectors franquistes va anar endarrerint-la.


Escenari d'exaltació franquista

Partidaris del franquisme amb banderes preconstitucionals fan la salutació feixista, el 28 de març al panteó dels Franco a Madrid (Europa Press)

El lloc s'ha convertit en escenari d'actes d'exaltació franquista com, per exemple, la celebració de l'anomenat Dia de la Victòria el 28 de març d'aquest any.

Partidaris del dictador van farcir-lo d'iconografia franquista per commemorar el 82è aniversari del que ells anomenen l'"alliberament de Madrid", la presa de la capital d'Espanya per part de l'exèrcit "nacional".

Partidaris del franquisme amb banderes preconstitucionals, el 28 de març al panteó dels Franco a Madrid (Europa Press)
ARXIVAT A:
Francisco Franco
Anar al contingut