Madrid

El govern espanyol enterrarà el CO2 a Astúries

El Consell de Ministres ha aprovat un reial decret que declara Astúries zona de reserva provisional per a l'emmagatzematge de CO2. En aquesta zona de reserva, de la qual serà titular l'Estat, s'hi construirà una estructura subterrània capaç de contenir grans quantitats d'aquest gas considerat un dels principals responsables de l'escalfament global. Es tracta d'una mesura complementària a l'aprovació del projecte de llei d'emmagatzematge geològic de carboni.

Actualitzat
Aquesta tecnologia consisteix a captar el diòxid de carboni que emeten les indústries, transportar-lo a un emplaçament d'emmagatzematge i posteriorment injectar i confinar en una formació geològica subterrània adequada, amb vista al seu emmagatzematge permanent.

La vicepresidenta primera del govern, María Teresa Fernández de la Vega, ha dit que "amb aquest projecte donem un nou pas cap al compromís de la UE de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle en un 20% el 2020, que s'elevarà a un 30% en cas d'un acord internacional equitatiu en aquesta matèria".

De la Vega ha assenyalat que amb aquesta aprovació Espanya s'incorpora a les disposicions contingudes en la directiva europea 2009/31/CE adaptant-la a la realitat industrial, geològica i energètica del país i estableix la base jurídica perquè aquest emmagatzematge es realitzi en condicions "absolutament segures" per al medi ambient.

Entre les mesures que es poden adoptar per a la reducció d'emissions hi ha la captura i emmagatzematge geològic del diòxid de carboni, en la línia de les recomanacions fetes pel Panell Intergovernamental de Canvi Climàtic de l'ONU (IPCC, per les sigles en anglès), que va assenyalar, en el seu tercer informe d'avaluació, que serà necessària una combinació d'opcions tecnològiques de mitigació per aconseguir les reduccions necessàries i, en concret, que la captura i emmagatzematge de carboni seria una "opció apropiada" per als països que tenen un nombre considerable de fonts de CO2 adequades per a la captació, accés a llocs d'emmagatzematge i experiència en activitats amb petroli i gas, i que necessiten complir els seus objectius de desenvolupament en un entorn en què el carboni està restringit.

El govern reconeix que "Espanya es troba en aquest supòsit", de manera que l'ús de l'emmagatzematge pot contribuir a fer possible la consecució dels seus objectius en matèria de canvi climàtic. En aquest context, el govern esmenta l'adopció del Paquet Energia i Canvi Climàtic de la Unió Europea amb què els 27 compliran el compromís assumit pels caps d'estat i de govern comunitaris el març de 2007, pel qual es pretén reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle en un 20% respecte a l'any base, l'any 2020, compromís que s'eleva a un 30% en cas que s'arribi a un acord internacional equitatiu en aquesta matèria.

La llei es limita a regular l'activitat d'emmagatzematge geològic de CO2 i únicament conté previsions puntuals en relació amb la captura i el transport. D'aquesta manera, les futures instal·lacions se sotmetran a la normativa sobre control integrat de la contaminació, per la qual cosa necessitaran obtenir la corresponent autorització ambiental integrada, i queden subjectes també a la normativa sobre avaluació d'impacte ambiental. De la mateixa manera, pel que fa al transport, es preveu que les xarxes de transport per canonada s'hagin de sotmetre a declaració d'impacte ambiental.

Anar al contingut