El govern espanyol diu que no retocarà la llei del "només sí és sí": "No té escletxes"

Continua el degoteig de revisions de sentències judicials que rebaixen les penes a agressors sexuals

RedaccióActualitzat

El govern espanyol assegura que no retocarà la llei del "només sí és sí". Tot i la polèmica generada pel fet que s'estan revisant a la baixa condemnes per agressions sexuals, el Ministeri d'Igualtat es referma en la convicció que la norma és correcta.

El problema, diuen, són els errors en la valoració i l'aplicació que en fan els jutges, que la ministra Irene Montero ha vinculat al masclisme. Afirmen que la normativa no té escletxes i permet mantenir les penes, si la condemna inicial està prevista en la nova llei.

Mentrestant, segueix el degoteig de casos revisats amb rebaixes de condemna per als agressors. Aquest dijous a l'Audiència de Segòvia la condemna a un home per la violació d'una cosina ha passat d'11 a 9 anys de presó.

Una altra resolució de les últimes hores ha estat la del Tribunal Superior de Justícia de Castella-la Manxa, que ha rebaixat 1 any (passa de 9 a 8 anys) la condemna d'un agressor sexual que havia imposat l'Audiència de Ciudad Real.

Aquesta i altres revisions recents han estat errònies, segons José Antonio Martín Pallín, magistrat emèrit del Tribunal Suprem.

"En general, crec que hi ha hagut una mala interpretació, s'han equivocat. Jo fins ara no he vist ningú que digui que la llei tingui escletxes, quines són i quines solucions proposen."


Unificació de criteris entre la Fiscalia i el Suprem

María Victoria Rosell, delegada del govern espanyol contra la violència de gènere, confia que el Tribunal Suprem i la Fiscalia General de l'Estat "corregiran l'aplicació errònia" que estan fent alguns jutges.

En aquest sentit, subratlla que els codis penals del 1995 i el 2015 estableixen que es poden mantenir les condemnes de presó de la legislació anterior.

I afegeix: "Ja hi havia un dret transitori consolidat. Si la pena anterior que la persona està complint s'emmarca en el nou codi i les noves normes, no es revisa."

El primer cas en què el Tribunal Suprem es podrà pronunciar en aquest sentit serà la condemna de presó per a tres jugadors de futbol de l'Arandina per la violació d'una menor de 15 anys.

El cas fa temps que està pendent d'un recurs i la decisió del Suprem marcarà un precedent per a la resta de jutjats sobre com s'han de revisar les sentències per delictes sexuals a partir d'ara.

Carmen Calvo, presidenta de la Comissió d'Igualtat i exvicepresidenta, ha demanat que es trobi una solució "ràpida davant d'aquest problema greu".

El PP vol la destitució d'Irene Montero

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha considerat que l'aprovació de la llei s'hauria d'haver evitat i demana que es retoqui:

"Estem a favor de modificar aquest nyap legal que ha desprotegit i desprotegeix les dones espanyoles davant els delictes sexuals."

Feijóo ha reptat Pedro Sánchez: "Veurem si el president pot destituir una ministra que no ha nomenat", en referència a la titular d'Igualtat, Irene Montero. "Si no pot, almenys que destitueixi els responsables del Ministeri de Justícia", ha afegit.

La ministra de Ciència, Diana Morant, ha estat taxativa en la rèplica: "El PP mai no ha fet res per les dones, just al contrari. Cal esperar que la Fiscalia i el Tribunal Suprem unifiquin un criteri que serveixi per establir sentències."

Altres veus del PSOE han sortit en defensa de la llei i contra la bel·ligerància del Partit Popular. La vicesecretària general, María Jesús Montero, havia obert la porta a revisar la llei.

No s'hi ha tornat a referir i ha carregat contra els populars per "agafar-se a un clau roent" per intentar desacreditar les polítiques del govern espanyol basant-se en "excuses".

Qui també s'ha pronunciat, per defensar Irene Montero, ha estat l'exvicepresident Pablo Iglesias. En un tuit, ha donat a entendre que no defensar la ministra és "miserable i covard", a banda de "políticament estúpid".

ARXIVAT A:
JudicialViolència masclistaUnides PodemPPPSOEAgressió sexualGovern espanyol
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut