Manifestants amb pancartes demanant el reagrupament dels presos d'ETA a presons basques en una imatge d'arxiu (Reuters)
Manifestants amb pancartes demanant el reagrupament dels presos d'ETA a presons basques en una imatge d'arxiu (Reuters)
Madrid

La Moncloa començarà l'acostament de presos d'ETA pels majors de 70 anys i malalts

El ministre de l'Interior assegura que no seran trasllats col·lectius sinó que cada cas s'estudiarà de manera individualitzada

RedaccióActualitzat

El govern espanyol admet que estudia un acostament de presos d'ETA al País Basc o al lloc de residència de les seves famílies i que començaran pels interns malalts i majors de 70 anys.

Es tracta d'una vintena de casos que, segons ha informat el ministre de l'Interior Fernando Grande-Marlaska als passadissos del Congrés, s'estudiaran de manera individualitzada.

El ministre ha remarcat que "res de trasllats col·lectius" com es va fer fa uns anys, en ausió a finals dels 90 quan el govern d'Aznar va traslladar més d'un centenar de presos a centres més properes al País Basc.

"S'han d'avaluar les circumstàncies de cadascun d'ells. Si és oportú o no el trasllat s'estudiarà de manera individualitzada i no col·lectiva".

Segons Grande-Marlaska, els paràmetres que faran decidir en cada cas si hi ha acostament seran "d'estricta legalitat" i es donaran a conèixer "amb transparència". 

El ministre ha assegurat a més que no es pot parlar de terminis ni dates perquè es tracta d'estudis individualitzats.

 

 

En una altra conversa informal amb periodistes, Pedro Sánchez ha deixat clar que el canvi de presó dels reclusos depèn d'Institucions Penitenciàries, que penja d'Interior, i que requereix de "molt treball tècnic".

Canviar la política

El president espanyol ha intervingut al Congrés on ha demanat "recolzament" per canviar la política penitenciària al País Basc i acostar a Euskadi els presos d'ETA, un procés que es farà "sent empàtics amb les víctimes del terrorisme".

"ETA va ser derrotada per la democràcia, i en conseqüència, el que hem de plantejar com a govern, és la nostra responsabilitat i per això demano el recolzament de la Cambra, és revisar la política penitenciària i adeqüar-la a una nova realitat, sent empàtics, per suposat, amb les víctimes del terrorisme".

 

 

Sánchez responia al portaveu del PP Rafael Hernando que l'havia acusat d'haver negociat amb Íñigo Urkullu l'acostament, a canvi del suport del PNB a la moció de censura que el va dur a la presidència.

Aquest dilluns el president espanyol es va reunir amb el lehendakari Íñigo Urkullu, en la primera reunió amb presidents autonòmics, en la que van acordar estudiar l'acostament dels presos d'ETA a presons basques.

En la intervenció de Grande-Marlaska a la cambra aquest ha volgut recordar que els seus antecessors en el càrrec ja havien apuntat que quan la banda es disolgués, es podria acabr la dispersió dels seus reclusos.

ARXIVAT A:
TerrorismeETAPedro Sánchez
Anar al contingut