La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, durant l'entrevista a TV3
La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, durant l'entrevista a TV3

El govern espanyol demana un gest a l'independentisme després dels indults

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, demana a l'executiu de Pedro Sánchez que segueixi el "full de ruta" marcat pel Consell d'Europa

Actualitzat

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha considerat que és "lògic i raonable" que l'independentisme català faci un gest després de la concessió dels indults als presos independentistes.

En una entrevista al "Telenotícies vespre" de TV3, la número dos del govern espanyol ha dit que, després de l'aprovació dels indults, cal "canviar la mirada sobre tot allò que ha passat" i que els independentistes "moguin fitxa":

"Nosaltres amb l'indult hem utilitzat un mecanisme de la democràcia, de la Constitució espanyola, que no posa en qüestió la sentència però que sí que fa un acte polític de gran contundència perquè aquestes persones no estiguin privades de llibertat."

 


Per Calvo, amb l'indult se supera un obstacle que hi havia fins ara per al desbloqueig de la situació i, ara, cal concentrar "els esforços a sortir de la pandèmia i a una reconstrucció econòmica i social":

"Jo he parlat en moltes ocasions amb els líders dels dos partits que ara estan al govern de la Generalitat i sempre se m'ha traslladat que això era un obstacle que impedia qualsevol pas que poguéssim fer. Doncs aquest obstacle està salvat. Ara és cert que toca alguna resposta que ens permeti dir a Catalunya i al conjunt d'Espanya que n'hem après, que sabem què ha passat i què no pot tornar a passar."


Ni amnistia ni referèndum

Preguntada sobre l'amnistia, que és l'opció preferida pel govern de la Generalitat i les entitats sobiranistes, Calvo ha dit que "no és possible" en la Constitució. La vicepresidenta ha demanat evitar que la societat catalana caigui en "una quimera, una frustració contínua que no condueix enlloc més que a perdre prestigi".

Calvo ha remarcat que la Constitució espanyola està "absolutament homologada" a les de França, Alemanya o Itàlia. Pel que fa a un hipotètic referèndum d'autodeterminació, també ha dit que "no és possible" i ha fet referència a l'article 2 de la Constitució, que instaura "la unitat del territori i el respecte a l'autonomia política".

Calvo ha negat que l'informe del Consell d'Europa demanant a Espanya que posés en llibertat els presos i retirés les euroordres contra els exiliats hagi tingut cap influència en la decisió de concedir els indults: "No han obeït mai a cap altra raó que respectar el dret d'aquestes persones, com totes, a demanar un indult", ha dit.

Vilagrà: "És un primer pas"

Per la seva banda, la consellera de la Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, ha dit que els indults als presos independentistes són "un primer pas", però no el final del conflicte entre Catalunya i l'Estat:

"Avui és un primer pas, però aquí no acaba res perquè la repressió continua. Amb les persones que tenim exiliades a l'estranger, començant pel president Puigdemont i tota la resta, però també les 3.000 persones represaliades, algunes simplement per donar suport als presos polítics. L'etapa de concòrdia vindrà quan acabi aquesta repressió total contra l'independentisme."

 


La consellera de la Presidència ha insistit en l'amnistia i un referèndum d'autodeterminació acordat com la "solució" al conflicte polític català. Vilagrà ha dit que, de cara a la reunió entre els presidents Sánchez i Aragonès i la represa de la taula de diàleg entre governs, l'independentisme hi acudirà amb "la força de ser més del 50%" i en un context en què el sobiranisme "creix a cada elecció".

Vilagrà ha fet referència a l'informe que el Consell d'Europa va aprovar aquest dilluns i ha dit que l'organisme demana "un diàleg fluid entre els dos governs".

Segons la consellera de la Presidència, el document elaborat pel letó Boris Cilevics marca "el full de ruta" que cal seguir en els propers mesos, amb l'alliberament dels presos i la retirada de les euroordres. En aquest sentit, ha considerat que "els plantejaments de l'independentisme català queden reforçats" amb l'informe.

 

 

ARXIVAT A:
IndultsProcés catalàJudici procés
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut