Tomba de Franco al Valle de los Caídos (ACN)
Tomba de Franco al Valle de los Caídos (ACN)

El govern espanyol culmina el procés per exhumar Franco del Valle de los Caídos

El Consell de Ministres dona quinze dies a la família per decidir on vol inhumar les restes, amb l'advertiment que no pot ser a l'Almudena

Juli RodésActualitzat

El Consell de Ministres ha fet l'últim pas per tirar endavant l'exhumació de les restes de Francisco Franco del Valle de los Caídos.

Ho ha anunciat la ministra de Justícia, Dolores Delgado, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres ordinari celebrat aquest divendres.

"Hem arribat al final d'un procés que va començar amb una decisió política."


La primera decisió sobre aquesta qüestió la va adoptar el Consell de Ministres del 24 d'agost, que va aprovar un reial decret de modificació de la llei de memòria històrica.

Una setmana més tard, el 31 d'agost, va començar el "procediment administratiu" que es va voler fer, ha explicat, "amb totes les garanties legals" i "absolutament escrupolós amb el procediment jurídic" perquè era un "acte d'estat".

 

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres (EFE)

 

La ministra ha explicat també que s'han atès "les demandes dels interessats", que, ha reconegut, han estat un "verdader obstacle".

"Com a ministra de justícia he tingut l'honor d'elevar al Consell de Ministres l'acord per a la seva aprovació, en dos àmbits fonamentals."


El primer, ha explicat Delgado, és "culminar un procediment administratiu amb totes les garanties per exhumar Franco" i "realitzar qualsevol acte per a l'execució" de l'exhumació.

El segon és "atorgar un termini de 15 dies a la família Franco perquè indiqui el lloc on vol fer la inhumació de les restes" que, Delgado ha volgut deixar clar, no pot ser la catedral de l'Almudena.

"Les restes de Franco no poden anar a la catedral de l'Almudena, per raons d'ordre públic i perquè incompliríem la llei de memòria històrica."


Delgado ha aclarit també que, si la família Franco no adoptés cap decisió, seria el govern, subsidiàriament, qui decidiria on serien inhumades les restes del dictador. I no ha volgut especular amb un possible recurs davant del Tribunal Suprem.

La ministra ha tancat la seva exposició qualificant la decisió del Consell de Ministres de compliment d'un "acord de convivència, de retrobament, de reconciliació amb la nostra memòria històrica".

 

La ministra d'Educació i portaveu del govern espanyol, Isabel Celaa, i la ministra de Justícia, Dolores Delgado, en començar la roda de premsa posterior al Consell de Ministres (EFE)

 

El govern presidit per Pedro Sánchez vol, d'aquesta manera, mirar de fixar el compliment d'aquesta decisió que va anunciar a finals de juny.

Des d'aleshores, l'exhumació del dictador ha topat amb la manca de suport del PP i Cs i amb l'oposició de la família Franco, que més tard va anunciar que traslladaria les restes a la cripta de la catedral de l'Almudena, a Madrid.

 

Catedral de l'Almudena (Reuters)

 

El govern espanyol ja va deixar clar aleshores que s'oposa a enterrar Franco a l'Almudena perquè no vol que la catedral es converteixi en un lloc de culte al dictador o al seu règim.

L'aprovació del decret, aquest divendres, per part del Consell de Ministres, no assegura que el govern de Pedro Sánchez pugui dur a terme l'exhumació abans de les eleccions anticipades, que Pedro Sánchez ha convocat per al 28 d'abril, perquè la família del "caudillo" té intenció de recórrer-la al Tribunal Suprem.

 

Valle de los Caídos

 

Serà, possiblement, el pròxim govern espanyol, sorgit de les eleccions, el que estarà en disposició legal d'exhumar Franco del seu mausoleu al Valle de los Caídos. I un eventual govern de dretes no ho tindria entre les seves prioritats.

ARXIVAT A:
Francisco Franco
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut