S'aprova la llei de memòria democràtica, que vol tancar la Fundació Francisco Franco

El Consell de Ministres dona llum verda a la norma que ha de posar fi a les fundacions que enalteixin el franquisme amb "menyspreu a les víctimes"

Actualitzat

El govern espanyol vol posar fi a l'exaltació del franquisme. El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts la llei de memòria democràtica, que comportarà l'extinció de les fundacions que enalteixin dirigents de la dictadura i ho facin "amb menyspreu a les víctimes" del cop d'estat de 1936, la Guerra Civil o el franquisme.

El ministre de Presidència, Félix Bolaños, ha explicat que un dels objectius principals de la llei és "el reconeixement de totes les víctimes del cop d'Estat del 36 i de la posterior dictadura."  

Bolaños ha dit que amb aquesta llei "Espanya aconsegueix un règim assimilable a la resta de països europeus i del nostre entorn que han patit dictadures com ara: Alemanya" El ministre de Presidència ha afegit que la llei aconsegueix també "ser un país més digne que atén més a les víctimes. Un país més humanitari que no s'oblida dels familiars, de les persones que van perdre la vida lluitant contra una dictadura o lluitant per la defensa de la democràcia i dels drets fonamentals."

Modificacions en el projecte 

L'avantprojecte de l'executiu establia l'apologia del franquisme com a "contrària a l'interès general", però el Consell General del Poder Judicial va alertar que aquest concepte, "sense el requisit addicional de menyspreu o humiliació a les víctimes", suposava l'expressió d'idees sobre un règim polític contrari als valors democràtics, però emparades per la llibertat ideològica i d'expressió.

Ara, el govern de Pedro Sánchez incorpora els suggeriments del CGPJ. En el projecte que s'enviarà al Congrés dels Diputats per a la tramitació, s'especifica que es considerarà apologia del franquisme "que s'enalteixin el cop d'estat i la dictadura o que s'enalteixi els seus dirigents, amb menyspreu i humiliació de la dignitat de les víctimes del cop d'estat, de la guerra o del franquisme".

Simpatitzants franquistes, a la tomba de Carrero Blanco al cementiri del Pardo
Simpatitzants franquistes, a la tomba de Carrero Blanco al cementiri del Pardo (Europa Press/Isabel Infantes)

Fi a la Fundació Francisco Franco

Aquest supòsit es podria aplicar, per exemple, a la Fundació Francisco Franco, que, en exaltar el dictador, podria quedar extingida quan s'aprovi la llei després de la tramitació parlamentària.

També es posarà fi a la Fundació de la Santa Creu del Valle de los Caídos, a través de la derogació del decret d'agost del 1957 en què se la nomenava titular i administradora del lloc, que ara veurà com se li canvia el significat.

L'exhumació de Franco va iniciar el canvi de significat del Valle de los Caídos. Segons el text de la nova llei, el recinte és una anomalia a l'Europa democràtica i caldrà adaptar-lo als valors constitucionals i democràtics.

Amb la fundació extingida i tenint en compte que els monjos benedictins no podran continuar regentant el lloc, el govern espanyol haurà d'aprovar un reial decret que estableixi l'organització, el funcionament i el règim patrimonial del complex, que l'executiu vol negociar amb l'Església catòlica. Mentre aquest acord no arriba, Patrimoni Nacional assumirà el control del Valle de los Caídos.

Exterior de la basílica del Valle de los Caídos
Exterior de la basílica del Valle de los Caídos (Europa Press)

Formació sobre història de la democràcia

El govern espanyol també ha modificat l'avantprojecte de llei en els punts relatius a la inclusió de la història de la democràcia dins els plans d'estudi. Amb els canvis, la matèria de Memòria Democràtica s'estudiarà a l'ESO, el batxillerat i la formació professional, i també dins la formació inicial i contínua del professorat.

A més a més, es modificaran els continguts educatius per evitar els llibres de text que atribueixen la responsabilitat de la Guerra Civil a tots dos bàndols.

La nova llei inclou un capítol sancionador, amb multes de 150.000 euros per a les infraccions més greus, com ara la destrucció de fosses o llocs de memòria.

La norma substitueix i amplia la llei de memòria històrica aprovada l'any 2007 durant l'etapa de José Luis Rodríguez Zapatero a La Moncloa.

Casado anuncia que canviarà la llei si mana

El cap de l'oposició i líder del PP, Pablo Casado, ha anunciat que el partit ja té redactada la llei de concòrdia, que substituirà la llei de memòria democràtica si arriba a La Moncloa.

En un acte a Àvila amb el títol "Concòrdia, Constitució i patriotisme", Casado ha avançat que derogar la llei que avui aprovarà el Consell de Ministres és una de les primeres accions que farà un executiu presidit per ell.

Al mateix acte en què Casado ha fet aquest anunci hi ha participat l'exministre de la UCD Ignacio Camuñas, que ha assegurat que la Guerra Civil va ser una conseqüència del govern de la II República, de manera que l'aixecament militar "no va ser un cop d'Estat", sinó "un fracàs de tots els espanyols".

El líder del PP, Pablo Casado, en un acte aquest dilluns a Àvila
El líder del PP, Pablo Casado, en un acte aquest dilluns a Àvila (EFE/Raúl Sanchidrián)

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica Franquisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut