El govern espanyol aprova una oferta de 30.445 places de treball públic

A l'Administració General de l'Estat hi haurà 23.491 places, de les quals 14.000 seran noves i 9.500 de promoció interna

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts, en Consell de Ministres, el sostre de despesa de cara als pressupostos generals de l'any vinent (fixat en 196.142 milions d'euros per al 2022), i també una nova oferta d'ocupació pública de 30.445 places per al 2021.

D'aquesta oferta, dues terceres parts són places noves i una de cada tres (9.500 places) són consolidacions o promocions internes.

La ministra d'Hisenda i Funció Pública, Maria Jesús Montero, ha explicat que 23.491 places són per a l'Administració General de l'Estat i gairebé 7.000 són places per a forces i cossos de seguretat de l'Estat (1.920 a Defensa i 5.034 per cobrir vacants o reforçar la Policia Nacional i la Guàrdia Civil).

Pel que fa a activitats, Montero ha destacat que "el 12% de l'oferta d'ocupació serà per a activitats vinculades a transformació digital, més del 10% a la modernització del sistema fiscal, el 8,4% a la reforma de la justícia i el 5% a sanitat, infraestructures i ecosistemes resilients." També ha estat una preferència del govern, segons la ministra, prioritzar feines en ciència, tecnologia, enginyeries i matemàtiques, on confia, ha afegit, que s'hi incorporin cada cop més dones.


La lluita contra la precarització

El 5 de juliol, el govern espanyol i els sindicats van arribar a un acord per regularitzar la situació de més de 300.000 treballadors interins en un pla contra la interinitat pública que inclou la convocatòria de places estructurals que fa anys que estan ocupades de forma provisional.

Aquesta oferta d'ocupació pública és la més gran de la història, segons l'executiu espanyol, però insuficient segons els sindicats. El CSIF, la Central Sindical Independent i de Funcionaris, denuncia que hi ha un dèficit estructural de places públiques "molt important" i alerta que, a més, aviat es jubilaran més del 50% d'efectius.

Carlos Martínez, responsable de l'Administració General de l'Estat al CSIF, adverteix que en "els últims 10 anys s'han perdut 50.000 llocs de feina, de les quals 9.120 en l'últim any. Tenim, a més, plantilles envellides i abans de 9 anys se'n jubilarà el 56,3%".

20 anys per revertir el dèficit estructural

Els sindicats asseguren que no hi haurà un increment net de plantilles i que la situació és insostenible. Demanen al govern espanyol "aparcar la propaganda" i el "maquillatge" de xifres, "eliminar la taxa de reposició i que s'ofereixi una oferta d'ocupació pública a diversos anys vista i amb objectius concrets, que permeti revertir la greu situació en què es trobem".

Una part important de les noves places són en cossos i forces de seguretat de l'Estat (ACN/Gemma Tubert)

Tant el CSIF com la UGT han posat d'exemple la situació de tensió que es viu al SEPE, a l'Agència Tributària o a la Seguretat Social, i que es tradueix amb retards en el pagament de prestacions, com algunes de les administracions on s'ha perdut més llocs de treball en els últims anys i que estan col·lapsades per la falta de personal. CCOO hi afegeix també entitats com Protecció Internacional, Institucions Penitenciàries, la Policia o Muface, i on també perilla l'atenció directa a la ciutadania.

En els Pressupostos Generals de l'Estat d'aquest 2021 s'han ofert 28.055 places públiques.


Ajuda dels fons europeus

El govern espanyol compta fer servir part dels fons europeus de recuperació econòmica post-Covid Next Generation EU per modernitzar les administracions públiques. I és que el pla presentat a Brussel·les contempla la transformació tecnològica de les administracions de l'Estat i també el reforç de les seves plantilles.

 

ARXIVAT A:
Pressupostos Generals de l'Estat
Anar al contingut