El govern espanyol aprova mesures per abaratir la llum un 4% de mitjana

El govern espanyol també prohibirà la venda "porta a porta" dels contractes d'energia

RedaccióActualitzat

L'escalada del preu de la llum ha portat el govern espanyol a aprovar un decret amb mesures per intentar rebaixar la factura.

Durant sis mesos, se suspendran dos impostos que graven la generació elèctrica i això suposarà, segons l'executiu, una rebaixa del 4% en tots els rebuts. A més, s'amplien els beneficiaris de l'anomenat bo elèctric, el descompte que s'aplica a persones amb rendes baixes, discapacitats o famílies nombroses i monoparentals.

En paral·lel, s'amplien els criteris perquè més clients puguin beneficiar-se del bo social, com ara les famílies monoparentals o amb dependència. I aquest bo social obrirà a més les portes a un nou bo tèrmic, que les famílies rebran en forma de xec, que es calcularà en funció de les temperatures de cada zona i la necessitat, per tant, d'utilitzar la calefacció.

Del bo se'n farà càrrec l'Estat i no les companyies elèctriques. Va anunciar-ho al Congrés el passat setembre la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, i avui ho ha aprovat el Consell de Ministres. 

Prohibit el "porta a porta"

El govern espanyol també prohibirà la venda "porta a porta" dels contractes d'energia, una pràctica que, segons la ministra, podia portar a "malentesos" amb els veïns.

El paquet inclou altres mesures que sí que poden tenir un impacte més real en la factura, com fer més flexibles els trams de potència contractada, perquè el consumidor pugui filar més prim i contractar aquella potència que realment necessita.

 

 

Derogar l'impost al sol

També està previst derogar l'anomenat "impost del sol", que no penalitzava les petites instal·lacions, però representava una càrrega de tràmits administratius. La mesura, segons ha explicat la ministra, busca pal·liar "l'endarreriment d'Espanya en aquesta matèria", ja que no és lògic que "un país ric en sol com Espanya tingui un miler instal·lacions, enfront del milió que té Alemanya".

La intenció és reconèixer el dret a l'autoconsum compartit, per part d'un o diversos consumidors, cosa que permetrà aprofitar les economies d'escala.

Preus disparats

Avui, en el mercat majorista, el preu de l'electricitat supera de llarg els 72 euros megawatt hora. Això és un 26% més que ara fa un any. I s'acosta també als màxims dels últims dotze mesos, quan encara no hem arribat, ni de bon tros, a l'hivern.

Malgrat les mesures puntuals, els experts avisen que caldria repensar tot el sistema, critica sovint per la poca transparència i la falta de competència. 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaEnergia
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut