Un controlador aeri al seu lloc de treball (Foto: Reuters)
Un controlador aeri al seu lloc de treball (Foto: Reuters)
Madrid

El govern espanyol aprova la fi de la militarització del control del trànsit aeri

El Consell de Ministres ha aprovat un decret per revocar la militarització del control del trànsit aeri. L'entrada en vigor d'aquest decret coincidirà amb la fi de l'estat d'alarma, que José Luis Rodríguez Zapatero va firmar dijous i que es farà efectiva a les 12 de la nit d'aquest dissabte. La militarització del trànsit aeronàutic és vigent des del 4 de desembre, quan un Consell de Ministres extraordinari va decretar l'estat d'alarma arran de la vaga encoberta dels controladors aeris i per garantir que els avions s'enlairessin i aterressin amb normalitat. L'estat d'alarma tenia un termini inicial de quinze dies, però es va prorrogar fins al 15 de gener com a mesura per assegurar la normalitat del trànsit aeri durant les festes de Nadal.

Actualitzat
El Consell de Ministres ha aprovat un reial decret pel qual revoca la militarització del control del trànsit aeri que està en vigor des del 4 de desembre. Alhora, el govern espanyol ha descartat demanar una pròrroga per l'estat d'alarma, que acaba a la mitjanit d'aquest dissabte, perquè entén que ja s'ha superat la situació que va dur a adoptar aquesta decisió.

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha considerat "assolits" els dos objectius que tenia l'estat d'alarma, que eren garantir la normalitat als aeroports durant el Nadal i encarrilar el final del conflicte amb els controladors.

D'aquesta manera, a partir d'aquest diumenge es tornarà a la situació prèvia al 3 de desembre, quan una onada de baixes massives per part dels controladors de trànsit aeri va obligar a tancar tot l'espai aeri durant 24 hores.

Evolució del conflicte

Tot plegat, després que Aena i el sindicat de controladors aeris USCA van anunciar dijous que es reuniran cada dia fins al 31 de gener per seguir negociant el nou conveni col·lectiu del sector, segons ha assenyalat el president de l'ens públic, Juan Ignacio Lema. Ell mateix ha afirmat que confia que en 15 dies, amb aquestes reunions diàries, quedi "el mínim o res" per a l'arbitratge.

Això, després que l'exministre de Treball durant el govern d'Aznar Manuel Pimentel ha estat escollit per Aena i els controladors aeris com a mediador en el conflicte que els enfronta.

Anar al contingut