Madrid

El govern espanyol anuncia mesures en el mercat del gas per abaratir la llum

El ministre d'Energia es compromet a estudiar que les companyies elèctriques no encareixin artificialment el preu de la llum

RedaccióActualitzat

El ministre d'Energia ha sortit al pas de l'alarma social per l'increment del preu de l'electricitat, que torna a marcar màxims dels últims quatre anys. Álvaro Nadal ha assenyalat directament un sector, el del gas, i ha anunciat que el govern espanyol vol forçar les companyies gasistes a posar en el mercat gas més barat.

El pic de demanda ha coincidit amb un descens de la producció i, per cobrir el subministrament, s'han activat centrals de cicle combinat, més cares. Davant de la demanda, també s'ha importat gas en vaixells.

Per Nadal, l'arribada de més gas al mercat ha de contribuir a rebaixar el preu que en paga el consumidor:

"Més operadores que facin millors ofertes en quantitat i producció. És a dir, que es pugui abaratir el preu del gas, que és el que està marcant a quin preu es produeix electricitat. L'electricitat produïda amb gas és la més cara i la que està determinant aquest al preu als mercats."

A més d'impulsar l'anomenat creador de mercat, que és l'operació que actuarà perquè hi hagi més competència, l'executiu de Mariano Rajoy obligarà les principals empreses gasistes a introduir part del seu gas al mercat a preus raonables, d'acord amb les condicions que marqui la Comissió dels Mercats de la Competència.

Pobresa energètica: el 50% de la factura l'hauran d'assumir les companyies

El titular d'Energia s'ha compromès a vigilar que ningú s'aprofiti de la situació per encarir de forma artificial el preu de l'electricitat:

"Hi ha aquell refrany que diu 'si hi ha maror, peix en abundor. Hem d'aconseguir que, encara que hi hagi maror, que n'hi ha, no hi hagi abundor. Sospites de pescadors? No. Però, com que no són infreqüents aquesta manera de coses, s'han de mirar"

Si es mantenen els preus actuals, segons Nadal, els consumidors pagaran una mitjana de 100 euros més a l'any pel rebut de la llum. El ministre, però, no ha concretat ni quan ni en quin grau es notarà l'eventual descens del preu.    

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut