Madrid

El govern espanyol abarateix l'acomiadament amb una reforma laboral que qualifica d'"històrica"

El govern espanyol ha anunciat una reforma laboral que redueix la indemnització per acomiadament improcedent a 33 dies per any treballat, enlloc dels 45 dies que hi havia fins ara, i que prohibeix encadenar contractes temporals més de 2 anys. La portaveu del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha dit que "hi haurà un abans i un després d'aquesta reforma laboral" en la roda de premsa després del Consell de Ministres, en què s'ha aprovat per decret llei la tercera de les grans reformes estructurals de l'executiu del PP. La ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, ha insistit en la idea quan l'ha qualificat d'"històrica".

Victòria MiróActualitzat
La indemnització per acomiadament improcedent passarà de 45 a 33 dies i es fixarà una indemnització màxima de dos anys de sou. El govern espanyol també ha redefinit i ampliat els motius per argumentar un acomiadament procedent, de manera que sigui més senzill justificar-lo per la mala marxa de l'empresa

"És una reforma important, de gran abast i completa", ha dit Soraya Sáenz de Santamaría en comparèixer puntualment per donar a conèixer una reforma laboral al voltant de la qual s'havia mantingut un gran hermetisme. "Marcarà un abans i un després", ha puntualitzat.

La vicepresidenta i portaveu del govern espanyol ha explicat que l'objectiu de la reforma és facilitar i millorar l'estabilitat de la contractació, especialment la de joves nous treballadors, la dels parats de llarga durada i de les persones amb dificultats.

Dels detalls que han donat a conèixer destaca un nou contracte indefinit per als emprenedors i la limitació per a les indemnitzacions a directius de banca i de les empreses públiques. 

Ajudes als emprenedors

La reforma laboral també pretén donar suport a autònoms i emprenedors, que donen llocs de treball a més del 90% dels treballadors. En concret, crea un contracte indefinit per a emprenedors amb una deducció de 3.000 euros en la contractació d'un treballador menor de 30 anys en quotes repartides en tres anys i 4.500 si són parats de llarga durada. A més, el treballador podrà cobrar el 25% de la prestació de l'atur i l'empresari es deduirà un 50% de la Seguretat Social durant un any.

Però aquest contracte indefinit té un periode de prova llarg, que a la pràctica el pot convertir en temporal. Aquests contractes permetran acomiadar fins a un any a cost zero. En el segon any, la indemnització serà de 20 dies i en el tercer, ja serà de 33.

Treballadors

Pel que fa als treballadors, el govern espanyol marca que no podran encadenar contractes temporals més de dos anys i crea un compte de formació que els dóna dret a 20 hores de formació cada any pagades per l'empresa, segons la ministra d'Ocupació i Seguretat Social.

Limitacions als directius de banca

Pel que fa als directius de banca acomiadats, s'estableix un màxim de 2 anys de sou o bé de dos cops les bases màximes resultat dels límits fixats pel govern espanyol la setmana passada. Segons el que va acordar aleshores, els directius que han rebut ajudes del FROB (Fonts de Reestructuració Bancària Ordenada) no podran cobrar remuneracions de més de 600.000 euros i aquelles sota control del FROB no podran superar els 300.000 euros.

A més, si el directiu prové d'una empresa expedientada no tindrà dret a cap indemnització.

Contra la rigidesa i la dualitat temporal-indefinit

La ministra Báñez ha indicat que la reforma vol augmentar l'estabilitat perquè Espanya deixi de ser dins de la UE dels països on més es dispara l'atur cada vegada que hi ha una crisi. Per això, es vol fer front als dos grans problemes que es considera que té l'actual model: la rigidesa i la dualitat entre contractes temporals i indefinits.

Báñez ha indicat que es vol flexibilitzar el marc de l'empresa perquè l'acomiadament sigui sempre l'últim recurs i si és possible, que s'eviti. A més, el govern del PP vol lluitar contra les causes d'economia submergida i fer aflorar aquests llocs de treball.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut