Jordi Turull, conseller de la Presidència (ACN)
Jordi Turull, conseller de la Presidència (ACN)
Barcelona

El govern "en ple" firmarà el decret de convocatòria del referèndum

Ho afirma Jordi Turull, mentre que Soraya Sáenz de Santamaría garanteix que s'impedirà que l'1 d'octubre hi hagi urnes a Catalunya

RedaccióActualitzat

El conseller de Presidència i portaveu de la Generalitat, Jordi Turull, ha afirmat que el govern "en ple" firmarà el decret de convocatòria del referèndum de l'1 d'octubre. "És un honor per a nosaltres signar-lo. Serà un honor com a conseller signar aquest decret de convocatòria", ha dit Turull aquest matí en declaracions a RNE.

El conseller ha explicat que està "molt tranquil" perquè "no hi ha cap article del Codi Penal que digui que posar urnes és delicte", com tampoc tem pel seu patrimoni personal. Jordi Turull ha remarcat:

"El meu patrimoni més gran són les meves conviccions, i és un honor i un privilegi viure aquest moment a Catalunya."

Ha lamentat, però, l'"anormalitat" que viu Catalunya, perquè, segons Turull, "el govern de Mariano Rajoy actua amb dos comodins: el Tribunal Constitucional i la Fiscalia. I se'ns diu de què podem parlar i de què no podem parlar".

El portaveu del govern català ha admès que "no és un secret que aquesta setmana hi haurà novetats, perquè el referèndum està molt a la vora", en relació amb la probable aprovació al Parlament aquesta setmana de les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica.

Turull ha reconegut que no sap on són les més de 6.000 urnes que Carles Puigdemont va assegurar que ja tenia disponibles la Generalitat: "No sé on són. L'hi dic de veritat", ha indicat. I ha ironitzat: "Al fons del mar, no." El conseller ha afegit: "No puc concretar més, es concretarà quan es convoqui el referèndum. Però primer hem d'aprovar l'empara legal del referèndum, i això depèn dels grups parlamentaris que han treballat el text [la llei del referèndum] i és decisió de les pròximes hores i dies."

 

 

Sáenz de Santamaría: "El referèndum no es farà perquè és il·legal i un nyap"

Des de Madrid, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Saénz de Santamaría, ha dit que si la Generalitat tingués urnes per a l'1 d'octubre "ja s'encarregarien les autoritats corresponents d'impedir que es posessin", però evita concretar com s'actuarà, perquè "un govern no anuncia, un govern actua":

"S'actuarà amb proporcionalitat però amb fermesa davant el nyap que pretén tirar endavant la Generalitat"

En declaracions a la SER, la vicepresidenta ha demanat a Puigdemont que "si està disposat a llançar-se pel precipici, no arrossegui ni funcionaris ni ningú que no tingui per què participar en aquesta il·legalitat".

 

 

Santi Vila: "A Rajoy li pot costar el càrrec"

En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", el conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, ha dit que espera que la participació al referèndum superi la del 9-N, que va ser de 2,3 milions de persones, i adverteix el president Mariano Rajoy que, si és un èxit de participació, la seva continuïtat al càrrec corre perill:

"Pot ser que la nit de l'1 d'octubre nosaltres estiguem en una posició difícil, però també és possible que en aquesta situació hi sigui també el mateix govern del president Rajoy. Si veu que hi ha una expressió tan magnífica de democràcia a Catalunya, que suposa el 20% del teu Producte Interior Brut i el 16% de la població del teu estat, això pot ser que et costi el càrrec a tu"

Davant de les amenaces del govern espanyol, que podrien acabar en inhabilitacions, o fins i tot, la suspensió de l'autonomia de Catalunya, Vila fa una crida a la mobilització ciutadana:

"Aquest és un moment molt extrem. Alguns ens hi juguem la carrera política. Ens hi juguem el patrimoni i estem decidits a fer-ho. Però ara també els toca a ells. Fins i tot els ciutadans més moderats han de prendre clarament consciència que estem davant d'un dilema que els interpel·la, fins i tot en el terreny de l'ètica i dels comportaments cívics més profunds de radicalitat democràtica"

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut