Madrid

El govern dóna llum verda a la reforma de la llei orgànica d'universitats

El Consell de Ministres ha fet el primer pas legal per modificar la LOU, la llei orgànica d'universitats aprovada durant el govern del PP. La llei busca dotar de més autonomia els centres en la presa de grans decisions, com ara la contractació del professorat o l'elecció del rector. Així, la reforma de la polèmica llei d'Aznar permet a les universitats contractar els professors que els sembli i crear el seu propi cos docent. A més, la llei exigeix igualtat entre els dos sexes en els òrgans de control i govern dels centres, així com en les comissions i els tribunals. Amb aquesta modificació, la llei també vol donar un important impuls a la investigació.

Actualitzat

Amb aquesta reforma, l'executiu espanyol vol, entre altres coses, donar més autonomia a les universitats i potenciar la investigació. Així, les administracions, tant l'espanyola com les autonòmiques, cediran més poder a les universitats perquè puguin actuar amb una mica més d'independència que ara. A canvi, les universitats també hauran d'assumir més responsabilitats, i per tant hauran de canviar la seva manera de gestionar-se. Un exemple d'això és que l'avantprojecte de llei preveu que el sistema d'elecció del rector depengui de cada universitat, i que tant el pugui escollir el claustre com ser votat per sufragi universal entre tots els integrants de la comunitat universitària.

La llei exigeix també la igualtat entre els dos sexes en els òrgans de control i de govern. A més, en la política de beques s'introdueix una especial atenció a les persones víctimes de la violència de gènere i amb discapacitat per garantir el seu estudi. A més, els estudiants tindran nous drets: a no rebre un tracte sexista, la no discriminació per raons de sexe, raça, religió o dispacacitat i que se'n reconeguin la participació a la universitat.

En aquest sentit, el projecte de llei d'igualtat que el Consell de Ministres va aprovar la setmana passada estableix la incorporació als plans d'estudi d'assignatures sobre igualtat així com postgraus i investigacions sobre la matèria. A més també recull que s'havien d'emprendre actuacions a tots els àmbits educatius per garantir la igualtat en els òrgans de control i de govern dels centres docents.

Amb aquesta modificació de la llei també es vol donar un important impuls a la investigació, especialment en el camp científic i tecnològic. Els professors i investigadors funcionaris tindran dret a una excedència de cinc anys per incorporar-se a empreses del sector i desenvolupar-hi projectes concrets. També s'inclou la possibilitat que les universitats i organismes públics puguin crear instituts mixtos d'investigació.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut