El govern destina més de 3,5 milions d'euros a la UAB perquè es recuperi del ciberatac
Entrada del rectorat de la UAB (ACN Albert Segura Lorrio)

El govern destina més de 3,5 milions d'euros a la UAB perquè es recuperi del ciberatac

En total, 3,79 milions d'euros per a les inversions tecnològiques necessàries que garanteixin la seguretat i integritat dels sistemes informàtics

El govern ha autoritzat un ajut de 3,49 milions d'euros a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) perquè recuperi la normalitat després de l'atac informàtic que va rebre l'octubre passat.

Aquests diners surten del Fons de Contingències de la Generalitat i, amb 300.000 euros del pressupost del Departament de Recerca i Universitats, completen els 3,79 milions d'euros necessaris perquè la UAB abordi les inversions tecnològiques necessàries que garanteixin la seguretat i integritat dels seus sistemes informàtics.

A l'acord de govern, l'executiu ha detallat els conceptes als quals es destinaran els gairebé 3,80 milions d'euros:

· Renovació de 1.200 ordinadors de llocs de treball: 1.200.000 euros  

· Renovació de 1.100 ordinadors d'aules: 880.000 euros

· Virtualització d'escriptoris i aplicacions de docència: 100.000 euros

· Llicències EDR per protegir tot el parc informàtic: 240.000 euros

· Conversió del CDP secundari en un DRS: 750.000 euros

· Suport especialitzat de resposta al ciberatac: 500.000 euros

· Servei de detecció i resposta a ciberincidents: 120.000 euros

 

L'atac ransomware va obligar a desconnectar tots els sistemes informàtics que utilitzaven 50.000 estudiants i 3.000 docents, i també diversos centres de recerca situats al campus.

A la UAB li costarà recuperar-se tot el 2022

L'atac, que va ser l'11 d'octubre i que s'atribueix a un grup anomenat Pysa, que hauria demanat un rescat de 3 milions d'euros, va encriptar uns 650.000 documents.

Al cap de dos dies la UAB va poder reprendre les classes sense xarxes informàtiques ni wifi. Els ordinadors van quedar en quarantena, i no es preveia poder recuperar la normalitat almenys fins per Nadal.

Al cap d'un mes, quan es començava a recuperar part del sistema, els ciberatacants van amenaçar de filtrar dades. Les webs de les facultats continuaven tancades, però s'havia anat reconstruint la xarxa wifi i per cable. El rector Javier Lafuente es va negar de nou a pagar cap rescat i va assegurar que no els constava "cap extracció de dades sensibles" i descartava que poguessin fer públiques dades personals com números de comptes o expedients acadèmics.

Malgrat que abans d'acabar l'any es pugui arribar a una normalitat funcional, Jordi Hernández, comissionat del rector per a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació a la UAB, explicava fa un mes que "per sota, hi haurà encara molta feina de recuperació i reconstrucció".

Un cop recuperat el campus virtual, "hi haurà una tercera etapa, que ens cobrirà perfectament tot el 2022, que serà redissenyar, refer l'arquitectura i millorar alguns serveis perquè aquests tipus d'atac sigui molt difícil que es produeixin", va pronosticar.

 

ARXIVAT A:
UniversitatGeneralitat de CatalunyaPressupostos de la Generalitat
Anar al contingut