Barcelona

El govern descompta l'IRPF de la paga extra de Nadal que encara no ha pagat

Els funcionaris de la Generalitat han cobrat la nòmina del mes de desembre, tal com va anunciar el govern català. La sorpresa ha estat que en aquesta nòmina se'ls aplica la retenció de l'IRPF de la paga extra, que no els ingressaran fins d'aquí una setmana. El col·lectiu es queixa d'aquesta mesura perquè els fa avançar uns diners a compte i, sobretot, perquè els apliquen una retenció sobre el cent per cent de la paga, quan amb tota probabilitat només en cobraran el 80%. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha demanat perdó per no haver informat d'aquests canvis i els ha justificat perquè, si s'hagués aplicat la retenció el dia 28, els treballadors encara haurien cobrat menys.

RedaccióActualitzat
"Ho sento i assumeixo la responsabilitat", ha afirmat Andreu Mas-Colell en declaracions al Parlament, en què ha admès que no hi ha hagut prou informació sobre com funcionaria el pagament de la paga extra i les nòmines.

"Vam pensar que, si el 28, per una banda havíem de postergar un 20% la paga extraordinària i, a sobre, hi havia una retenció, es notaria força. D'aquesta manera, queda equilibrat entre els dies 21 i 28", ha argumentat. A més, així s'evita que els funcionaris hagin de fer declaracions complementàries pel 20% que cobraran més endavant. Tal com ja va avançar el conseller Mas-Colell, els funcionaris cobraran com a mínim un 80% de la paga extra el 28 de desembre i el 20% restant se'ls pagarà més endavant, encara que ara se'ls hagi retingut l'IRPF corresponent al 100% de la paga.

Des del govern s'ha justificat l'acció per motius "informàtics i de fiscalitat". Fonts de la Generalitat han explicat a Catalunya Ràdio que les retencions s'han de fer dins l'any fiscal a què corresponen i informàticament no hi hauria temps de fer-ho el 28 de desembre.

Els sindicats han criticat la retenció avançada de l'IRPF. Des de Comissions Obreres (CCOO) consideren que hi ha "mil tècniques" perquè el cobrament de l'impost es faci un cop s'ingressi la paga extra i qualifiquen aquesta acció de "barbaritat" i "d'agressió". Des de la UGT titllen "d'incompetent" la gestió de Tresoreria i han anunciat que demanaran "interessos de demora". Els sindicats consideren que la Generalitat ha incomplert el reglament de l'IRPF. Per això, han obert la porta a emprendre accions legals. Alerten que la retenció pot suposar una reducció de la nòmina d'aquest desembre d'entre 150 i 600 euros.
Anar al contingut