Barcelona

El govern demanarà 5.023 milions del fons de liquiditat "sense condicions polítiques"

Durant el primer consell de govern després de vacances, l'executiu català ha decidit, finalment, sol·licitar el fons de liquiditat anunciat pel govern espanyol. "Estem parlant de diners que són dels mateixos catalans", ha dit el portaveu del govern català, Francesc Homs. Homs també creu que les condicions no poden "ser d'altres que els plans d'ajustos ja aprovats i que el govern ja compleix".

RedaccióActualitzat
Durant el primer consell de govern després de vacances d'estiu, l'executiu català ha decidit, finalment, sol·licitar el fons de liquiditat autonòmic anunciat pel govern espanyol després que ja ho van demanar el País Valencià i Múrcia. Així ho ha anunciat el portaveu del govern, Francesc Homs, que també ha posat xifra als diners que demanaran: 5.023 milions d'euros.

El portaveu del govern ha matisat que el govern farà servir aquests recursos del fons, que està dotat amb 18.000 milions d'euros, per complir amb l'objectiu de dèficit de l'1,5% del PIB a finals del 2012 i per refinançar "venciments pendents" d'aquí a finals d'any. De fet, ha explicat que el govern ha decidit recórrer al fons, sobretot, "per poder acabar l'any".

Ara bé, Homs ha afegit que el govern ha acordat demanar el fons de liquiditat "sense condicions polítiques" i sobre la base que "les condicions no puguin ser d'altres que els plans d'ajustos ja aprovats i que el govern ja compleix". "Plantegem quelcom que ens correspon i que és nostre", ha dit el portaveu del govern. I ha afegit: "Estem parlant de diners que són dels mateixos catalans".

Homs ha recordat que fa més d'un any, que el govern català va plantejar la necessitat d'"hispabons" per articular el govern de mecanismes que donessin liquiditat a les administracions "amb les mateixes condicions per a tothom".

L'acolliment al Fons de Liquiditat Autonòmica per part del govern català no implica que Catalunya sigui intervinguda, tot i que, en cas d'incompliment de les condicions, l'Estat es reservaria el dret de recórrer als articles 25 i 26 de la llei orgànica d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera. Aquests articles estableixen mesures de coerció i d'intervenció directa per part de l'Estat.

El reial decret llei 21/2012, de 13 de juliol, de mesures de liquiditat de les administracions públiques i en l'àmbit financer, va crear un mecanisme de suport a la liquiditat de les comunitats autònomes, de caràcter temporal i voluntari, per atendre les necessitats financeres de les autonomies.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut