Barcelona

El govern demana l'anul·lació del judici sumaríssim contra Lluís Companys

La Generalitat, reunida en un breu Consell de Govern extraordinari, ha demanat que s'anul·li el judici sumaríssim que va servir d'excusa al franquisme per condemnar a mort Lluís Companys. La petició, que es traslladarà al Tribunal Suprem, s'ha aprovat el mateix dia que fa 69 anys de l'afusellament del president de la Generalitat. Tant el tripartit com CiU han admès que aquesta demanda arriba amb retard. El president, José Montilla, acompanyat del govern en ple, ha llegit una declaració institucional en què ha promès arribar fins al final en la restitució de la figura de Companys. Després els membres de l'executiu han fet una ofrena floral a la tomba del president màrtir a Montjuïc.

Actualitzat
En un acte solemne al Palau de la Generalitat, José Montilla ha subratllat que l'anul·lació del judici és "un acte de justícia" i "un deure moral i polític al qual no renunciarem, perquè Companys va ser afusellat precisament perquè era el president de Catalunya".

"El poble de Catalunya ha perdonat, però per un sentit col·lectiu de dignitat no podem confondre el perdó amb l'oblit", ha proclamat el president, que ha afegit que la Generalitat arribarà fins al final "en aquest capítol pendent". 

"Als qui pensaven que Catalunya desistiria o es resignaria, els hem de dir que encara esperem el darrer gest que el poble de Catalunya reclama", ha advertit Montilla. "No hi haurà cap raó per desistir fins que s'aconsegueixi l'anul·lació d'aquell judici", ha sentenciat.

Montilla ja es va comprometre dimecres, durant la sessió de control al Parlament de Catalunya, a fer "tot el que sigui jurídicament necessari i políticament convenient" per aconseguir que el judici en què es va condemnar a mort Lluís Companys sigui "anul·lat" i l'honor i la dignitat del president de la Generalitat siguin "definitivament reparats".

Aquest dijous al matí, en la tradicional ofrena floral davant la tomba de Lluís Companys -a la qual han assistit tots els partits catalans tret del PP-, el president de CiU, Artur Mas, ha donat suport a la petició que ha fet efectiva el govern català, però ha lamentat el retard amb què arriba. "Això es podria haver fet molt abans. La llei de la memòria històrica que es va aprovar a les Corts espanyoles ja ho possibilitava. Precisament, en el marc d'aquesta llei, s'han de fer coses perquè hi hagi l'anul·lació efectiva del judici que es va fer al president Companys", ha dit Mas.

Jaume Bosch, d'ICV-EUiA, ha donat la raó a Mas: "L'anul·lació del judici arriba molt tard. Jo crec que l'hauria hagut de fer el govern de la Generalitat fa molts anys". "Per tant, tenen tota la raó, però en són ells els responsables", ha esgrimit Bosch.

Dimecres, en un acte a Mèxic, el ministre de Justícia, Francisco Caamaño, i el conseller de Relacions Institucionals, Joan Saura, van lliurar a la néta de Companys, Maria Lluïsa Gally, el document de reparació i reconeixement de la figura del president de la Generalitat. El document és fruit de la llei espanyola de la memòria històrica, que no preveu, però, la nul·litat dels judicis sumaríssims.
NOTÍCIES RELACIONADES
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut