La Sareb té 12.000 habitatges a Catalunya, segons la Generalitat (Sareb/EuropaPress)

El govern demana a l'Estat la cessió dels pisos de la Sareb per a lloguer social

La petició s'ha fet a través d'una carta en la qual la Generalitat diu que per reduir el dèficit d'habitatge públic cal transferir a les comunitats autònomes el patrimoni de la Sareb

El conseller d'Economia, Jaume Giró, i la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, han demanat a la vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, que l'Estat cedeixi a la Generalitat els pisos de la Sareb a Catalunya.

La petició s'ha fet a través d'una carta, a la qual ha tingut accés l'agència Efe, en la qual la Generalitat argumenta que per reduir el dèficit d'habitatge públic cal transferir a les comunitats autònomes el patrimoni de la Sareb amb la idea que es destini a lloguer social. La Generalitat estima que la Sareb -la societat creada el 2012 per donar sortida als actius tòxics de la banca- disposa de més de 12.000 habitatges a Catalunya.

El fet que l'Estat controli la majoria del capital de la Sareb pot "convertir aquesta societat (...) en part de la solució al problema de la falta d'habitatge social que existeix a Espanya, on el parc públic no supera el 2% del total d'habitatges, lluny de la mitjana d'habitatge públic de la UE, situada al voltant de l'11%".

Els consellers recorden en la carta que "en diverses ocasions des de la Generalitat s'ha plantejat, per carta i en conferències bilaterals amb el Ministeri de Mobilitat, Transports i Agenda Urbana, la necessitat i urgència d'estudiar mecanismes que condueixin a la cessió a les comunitats autònomes de la totalitat del patrimoni immobiliari de la Sareb que, per les seves característiques, pugui ser destinat a habitatge social".

 

Acord amb el govern valencià

Es tracta, segons argumenten en la carta, d'una petició "compartida per altres comunitats autònomes", i com a exemple d'això posen l'acord del juny passat entre els governs català i valencià per defensar conjuntament aquesta transferència a les comunitats dels pisos de la Sareb.

"Fins ara, la qüestió que li plantegem no ha tingut la resposta que esperàvem per part del Ministeri competent en matèria de polítiques d'habitatge", lamenten els consellers.

"És per això que, mitjançant aquesta carta, li traslladem, en la seva doble funció de vicepresidenta primera i responsable del Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, la nostra petició de treballar conjuntament per aconseguir que la Sareb (el màxim accionista de la qual és el FROB, òrgan sota control governamental del vostre Ministeri i del d'Hisenda i Funció Pública) sigui part de la solució a un problema la gravetat del qual és innegable", sentencien tots dos consellers en la carta, amb data del 12 de setembre.

Justament aquest dimarts Unides Podem defensarà al Congrés dels diputats el seu pla per treure a lloguer social les vivendes de la Sareb, conegut com "el banc dolent", una de les propostes de la formació per a la nova Llei de Vivenda, encallada per falta d'acord entre els socis del govern espanyol.

Unides Podem reclama, entre d'altres, una gestió social del parc de vivendes de la Sareb i la suspensió indefinida dels desnonaments en vivendes de la seva propietat quan no hi hagi alternativa habitacional. ERC i EH-Bildu també han exigit al govern de Sánchez més modificacions a la llei.

ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut