Barcelona

El govern demana a la CUP que aparqui el debat de l'IRPF fins que hi hagi independència

Els cupaires diuen que ningú els ha comunicat oficialment aquesta petició, que negociaran fins dilluns, i deixen en mans de les seves assemblees la decisió final sobre els pressupostos

RedaccióActualitzat

A principis de febrer s'han de votar els pressupostos, i, ara mateix, som en l'equador de la negociació d'esmenes i canvis. Junts pel Sí, el govern en definitiva, ha demanat directament a la CUP que deixi de banda la seva proposta de pujar impostos a les rendes més altes fins que Catalunya no sigui independent. La CUP, però, no es dóna per al·ludit ni tampoc per assabentat. Diuen que ningú els hi ha comunicat oficialment aquesta petició i que, per tant, ells mantenen la proposta. La mesa negociadora es reuneix aquesta mateixa tarda i ho tornarà a fer aquest divendres

Junts pel Sí i la CUP continuen rebutjant, en les comissions, les esmenes a la totalitat presentades per l'oposició. Aquest dimecres ja ho van fer en departaments com Ensenyament, Sanitat i Interior, i aquest dijous en d'altres com Cultura i Territori. Les negociacions entre els independentistes continuen obertes perquè les qüestions de fiscalitat segueixen presentant-se com un escull insalvable.

La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha recordat, en declaracions a Ràdio 4, que aquests són uns pressupostos instrumentals, per pocs mesos, i demana a la CUP que el debat s'aparqui fins aconseguir l'estat propi.

"No ens enganyem. Aquest problema de capacitat fiscal només el resoldrem si tenim totes les eines d'un estat. Per això té tot el sentit una legislatura que volem culminar amb un referèndum. Evidentment, no enganyem ningú, volem guanyar-lo aquest referèndum per tenir aquesta capacitat fiscal. I a partir d'aquí, els models fiscals de cada formació política tots es poden defensar i són absolutament legítims, i els haurem de confrontar"

Des de la CUP s'insisteix que les seves propostes són de mínims, i que tenen un ampli suport social. Les demandes se centren a incrementar l'IRPF a les rendes superiors a 60.000 euros, a establir uns fons de 54 milions per a la renda mínima garantida i a ampliar la partida d'Ensenyament amb uns 150 milions d'euros.

La data límit per aconseguir un acord és dilluns que ve, data en què els anticapitalistes faran arribar la proposta a les seves assemblees territorials per poder establir la posició definitiva de la formació en la reunió del seu consell polític, el dia 28.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut