Barcelona

El govern demana a consolats i ambaixades que garanteixin el dret a vot dels catalans residents a l'estranger

El dispositiu electoral, que ha presentat la consellera de Governació, costarà deu milions menys que el dels darrers comicis al Parlament

Actualitzat

Més de cinc milions de catalans estan cridats a votar en les eleccions al Parlament del 27 de setembre, segons dades del cens provisional, a l'espera de la xifra definitiva, que es tindrà el dia 1 de setembre. La campanya institucional per a aquestes eleccions serà gairebé deu milions més barata que la dels anteriors comicis -el cost passa de 25 milions a 15,6-, gràcies sobretot a la reducció de sis milions d'euros en els costos d'enviament del vot per correu.

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha presentat el dispositiu electoral per al 27-S, en què 164.240 persones podran votar per primera vegada en uns comicis al Parlament. Per circumscripcions, Barcelona representa més del 70% dels votants, amb 4.124.254 persones amb dret a vot, mentre que Tarragona (561.910) Girona (510.820) i Lleida (313.729) completen la xifra de persones cridades a les urnes.

Evitar "problemes" per votar des de l'estranger

Entre els ciutadans cridats a les urnes hi ha 195.533 electors que són residents a l'estranger. Borràs ha dit que espera que els "consolats, ambaixades i serveis de correu" siguin tan eficaços com sigui possible per garantir aquest "primordial" dret dels ciutadans. En aquest sentit, ha demanat als "consolats, ambaixades i serveis de correu" que siguin el més eficaços possible per garantir aquest "primordial" dret dels ciutadans.

 

La consellera, que ha admès que el fet que els tràmits hagin de fer-se a l'agost dificulta les coses, ha destacat que històricament els ciutadans han trobat problemes en les ambaixades i els consolats per exercir el seu dret a vot des de l'estranger. "El 2012, i amb anterioritat, els residents a l'estranger han tingut verdaders problemes per poder votar", ha subratllat Borràs, que ha recordat que la Generalitat no té competències en aquesta part del procés electoral (són del govern espanyol), però farà tot el que sigui possible perquè funcioni.

La data límit per als votants per correu que actualment viuen a l'estranger és el 29 d'agost, mentre que per a aquells que viuen a la resta d'Espanya serà el 17 de setembre.

Pel que fa referència al col·lectiu de persones invidents, Borràs ha explicat que podran sol·licitar fins al 31 d'agost "el procediment de vot accessible, amb documentació en sistema Braille, que permet votar amb garanties d'autonomia i secret de sufragi".

A la pàgina web parlament2015.cat es podran consultar les preguntes més freqüents, així com estadístiques, informació relativa a les meses electorals i altres dades.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut