Protesta a Texas contra la llei que limita l'avortament a sis setmanes de gestació (Europa Press/Bob Daemmrich)

El govern dels EUA demanda Texas per la "inconstitucionalitat" de la llei de l'avortament

La llei prohibeix l'avortament a partir de la sisena setmana de gestació i premia qui denunciï els centres que el practiquen

Laura Galan / Agències

El Departament de Justícia dels Estats Units ha presentat aquest dijous una demanda d'inconstitucionalitat contra l'estat de Texas per la polèmica llei que prohibeix pràcticament tots els avortaments i que premia amb 10.000 dòlars (uns 8.500 euros) els ciutadans que denunciïn les clíniques on es practiquen.

"La llei de Texas és clarament inconstitucional", ha afirmat el fiscal general dels Estats Units, Merrick Garland. Considera que la llei pretén "evitar que les dones exerceixin els seus drets constitucionals", com és el cas de l'avortament voluntari.

"Els Estats Units tenen l'autoritat i la responsabilitat de garantir que cap estat pugui privar les persones dels seu drets constitucionals."

El fiscal general ha afegit que aquesta llei entra en conflicte amb "les responsabilitats estatutàries i constitucionals del govern federal" i, a més, està dissenyada per dificultar que les clíniques puguin donar aquests serveis.

El fiscal general dels Estats Units, Merrick Garland, anunciant la demanda contra la restricitiva llei de l'avortament a Texas (Reuters/Leah Millis)

Des que la llei ha entrat en vigor moltes clíniques han hagut de tancar. Aquesta setmana, Garland va avançar que protegirien els centres de salut reproductiva que poguessin ser objecte d'atacs i a totes les dones que volguessin interrompre el seu embaràs de forma voluntària.

La demanda presentada davant d'un tribunal federal d'Austin reclama bloquejar aquesta llei i "protegir els drets que Texas ha violat".

Grups feministes i demòcrates van demanar al president Joe Biden que fes tot el possible per frenar les restriccions a l'accés a l'avortament.

La nova llei de Texas, que va entrar en vigor l'1 de setembre, prohibeix la interrupció de l'embaràs a les sis setmanes de gestació, quan es pot detectar el batec del cor del fetus, encara que en molts casos moltes dones no saben encara que estan embarassades. A més, no preveu cap supòsit per casos d'incest o violació.

Dilluns el fiscal general dels Estat Units va assegurar que estava explorant de forma urgent totes les opcions per respondre la llei de Texas per "protegir els drets constitucionals de les dones". L'avortament va ser legalitzat al país pel Tribunal Suprem el 1973

La vicepresidenta Kamala Harris ha dit que el dret de les dones a prendre decisions sobre el seu cos no és negociable.

ARXIVAT A:
Avortament Estats Units
Anar al contingut