El govern del Kazakhstan deté per alta traïció l'excap de seguretat nacional del país

Una setmana de protestes i repressió ha causat desenes de morts i 4.000 detinguts; l'últim, un exprimer ministre i antic cap de seguretat

El president del Kazakhstan, Kassym-Jomart Tokayev, ha informat el president rus, Vladímir Putin, que la situació al país s'està estabilitzant. Ho ha fet després d'ordenar detenir Karim Massimov, cap de la policia de seguretat del Kazakhstan i dos cops primer ministre del fundador d'aquesta exrepública soviètica. Se l'acusa d'alta traïció i de ser el principal implicat en els violents disturbis dels últims dies a la república centreasiàtica.

Massimov ha estat cessat i empresonat aquesta matinada. Abans havia estat cessat del seu càrrec per haver estat incapaç de detectar les protestes que afecten el país des d'aquesta setmana.

Mentrestant, Nursultan Nazarbayev, el líder històric de Kazakhstan i qui el va nomenar, s'ha apressat a donar suport al seu successor, l'actual president, Kassim-Jomart Tokayev. Nazarbayev, de 81 anys, és encara considerat per molts com el líder de la nació. Va governar des del 1990 fins al 2019.

 

El Kazakhstan es posa sota la tutela de Putin

Tot plegat mentre el president de Rússia, Vladímir Putin, li ha donat suport en una conversa telefònica. I és que Rússia continua desplegant soldats al Kazakhstan en una missió -en teoria- de pacificació, però que suposa un increment de la tutela de Putin sobre el govern de Tokayev.

Rússia ja ha enviat almenys 2.500 soldats per fer costat al règim d'Almaty en virtut d'un acord de seguretat mutu. La Xina, l'altra gran frontera del Kazakhstan, també s'ha afanyat a donar suport al govern. Les ordres són de disparar a matar.

El govern kazakh, que ha atribuït part dels disturbis a terroristes sota influència estrangera, ha estimat més d'una vintena de morts i uns 4.000 detinguts en el marc de les marxes i els enfrontaments.

Tokayev també ha declarat l'estat d'emergència a la gran ciutat d'Almaty, un dels epicentres de les confrontacions, que van començar al principi després d'una protesta contra la pujada de preus del gas liquat.

Kazakhstan té prop de 19 milions d'habitants i és un país molt ric en recursos naturals com el petroli i el gas, però proporcionalment deficitari en repartiment de la riquesa.

 

Canvis en el sistema polític del país

El govern ha destituït també el sotssecretari del Consell de Seguretat, Azamat Abdimomunov, segons ha informat el gabinet de premsa presidencial. Aquesta destitució seria un indici de la intenció de Tokayev de fer canvis en un sistema polític encara molt influenciat per l'expresident Nazarbayev.

Les destitucions de Massimov i Abdimomunov estarien relacionades amb la destitució de Nazarbayev com a president del Consell de Seguretat. També en les últimes hores s'ha sabut que el president Tokayev ha declarat dilluns com a dia de dol nacional per les víctimes de la violència.

 

ARXIVAT A:
Kazakhstan
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut