Madrid

El govern de l'Estat qüestiona que Espanya sigui l'origen de la infecció del cogombre

Les autoritats espanyoles no veuen clar l'origen de la infecció intestinal causada, suposadament, per cogombres cultivats a la Península. Madrid qüestiona que el bacteri que ha provocat sis morts a Alemanya hagi sortit dels horts espanyols. S'investiga si la contaminació es va produir fora de l'Estat, un cop s'ha trobat el bacteri en un cogombre holandès. Tot i això, les autoritats han suspès l'activitat de dos productors d'Andalusia.

Actualitzat
El govern espanyol qüestiona que l'Estat sigui l'origen de la contaminació dels cogombres, que ha provocat vuit morts i 800 afectats a Alemanya.

Els ministeris de Medi Ambient i de Sanitat subratllen que no hi ha cap contagi al país i que la soca d'aquest bacteri és poc habitual.

La ministra de Sanitat, Rosa Aguilar, creu que els cogombres es podrien haver contaminat en un altre país. Les autoritats, però, ja han suspès l'activitat de dos productors de cogombres d'Andalusia.

L'organització agrària Joves Pagesos i Ramaders de Catalunya també ha rebutjat que els productors siguin els responsables del brot infecciós detectat en una partida de cogombres a Alemanya.

Investigant itineraris

La Comissió Europea reconeix que la contaminació pot haver-se produït fora de l'estat espanyol, durant el procés de transport o bé, un cop a Alemanya, en el procés de distribució a les botigues.

La tesi del contagi estranger pren força després que també s'ha detectat el bacteri en un cogombre d'origen holandès. El govern espanyol ha recordat que cal estudiar el recorregut que han seguit els cogombres per veure com s'han contaminat.

Proveïdors de cogombres

Un de cada tres cogombres que es consumeixen a Alemanya vénen dels horts espanyols. Aquestes verdures, provinents d'Almeria i Màlaga, són les que haurien causat un brot per bacteri intestinal a Alemanya.

Unes 800 persones estan afectades per aquest bacteri, que provoca diarrees sagnants. Un 70% són dones. A més d'Alemanya, també se n'han detectat casos a Suècia, Dinamarca, el Regne Unit i els Països Baixos. Però les persones que han emmalaltit en aquests països són majoritàriament ciutadans alemanys que hi eren de visita o bé persones que havien estat a Alemanya.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut