Lleida

El govern de l'Aragó inicia accions penals per reclamar les obres d'art sacre de la Franja

El president de l'Aragó, Marcel·lí Iglesias, ha anunciat que el govern emprendrà accions penals contra aquelles institucions que s'oposin al retorn de les obres d'art sacre que estan al Museu Diocesà de Lleida i que el Vaticà va ordenar que fossin entregades a la diòcesi Barbastre-Montsó. L'executiu aragonès entén que bloquejant el retorn de les peces s'estan cometent els delictes d'apropiació indeguda, prevaricació i obstaculització de la justícia.

Actualitzat
Les declaracions de Marcel·lí Iglesias tenen lloc després que el nou bisbe de Lleida, Joan Piris, hagi demanat les obres d'art sacre de la Franja a la Conselleria de Cultura per poder-les entregar a l'Aragó, tal com demana el Vaticà. Fins ara totes les resolucions vaticanes han estat favorables a la diòcesi de Barbastre-Montsó i, a més, un acord entre bisbats també estableix que les peces siguin entregades a l'Aragó.

Les institucions continuen apostant per la unitat de la col·lecció. El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, ha defensat que les 113 peces es quedin a la capital del Segrià. Aquest posicionament és contrari al del Vaticà. Tresseras creu que la decisió de la Santa Seu només ha tingut en compte els arguments de la diòcesi de Barbastre i no prou "les proves documentals i al·legacions" que ha presentat el Bisbat de Lleida.

Sobre la petició de Joan Piris, el conseller de Cultura s'ha mostrat estranyat que "els continguts d'una carta personal es publiquin i transcendeixin".

El litigi sobre les obres d'art sacre es remunta al 1995, quan per ordre del Vaticà, més de 100 parròquies d'Osca van passar del bisbat de Lleida al bisbat de Barbastre-Montsó i van reclamar les peces, algunes de les quals tenen un gran valor artístic.
Anar al contingut