Vilanova de Sixena

L'Aragó podria demanar indemnitzacions pel "mal estat" de les obres de Sixena

El president de l'Aragó, Javier Lambán, nega que el 155 i les eleccions del 21D hagin tingut res a veure amb el retorn de les peces del patrimoni de Sixena

Actualitzat

Acte solemne i unitari a Vilanova de Sixena per donar la benvinguda a les 43 obres que aquest dilluns van arribar procedents del Museu de Lleida.

El president de l'Aragó, el socialista Javier Lambán, ha parlat de restitució de la dignitat, de somni fet realitat, en un discurs on no han faltat els retrets a Catalunya per la suposada mala conservació de les obres.

"Ens indigna que es dubti de la capacitat dels aragonesos, de les institucions aragoneses per conservar el seu patrimoni. De lliçons de conservació del patrimoni dels conservadors de Catalunya no en podem acreditar absolutament cap. A nosaltres no ens ha passat el que els ha passat a bona part de les peces que hem recuperat en estat bastant lamentable i no ens sol passar anar perdent peces pel camí."

El president aragonès i representants de les principals institucions aragoneses han visitat algunes de les obres que ja s'exposen al monestir.

 

 

Són cinc de les peces, les que estan en bon estat de conservació, les que es mostren a l'antic dormitori del monestir. La resta que no han estat restaurades es troben molt deteriorades, segons denunciava dilluns la consellera de Cultura de l'Aragó i avui ha reiterat el president Lambán , que ha assegurat que en demanaran responsabilitats.

"S'estudiarà, en legítima defensa dels nostres interessos, quin tipus d'accions hem de desenvolupar davant l'evident negligència d'algunes institucions que han perdut bens pel camí o que han permès que molts bens es deteriorin de manera absolutament culpable."

 

 

Preguntat sobre si s'hauria de pagar a Catalunya els diners de la compra de les peces i les despeses de restauració, Lambán ha insistit que potser caldrà demanar indemnitzacions per l'estat de les obres retornades.

"No sabem si haurem de tornar i demanar indemnitzacions pel mal tracte que han sofert les peces."

Una afirmació que ha matisat el director general de Cultura, que ha dit que caldran informes tècnics per determinar el perquè del seu mal estat.

 

 

Sobre les pintures murals de la Sala Capitular de Sixena que s'exposen al MNAC, el president Lambán ha recordat que també hi ha "sentències favorables" i que també acabaran tornant.

"Hi ha sentències al nostre favor immers en un procés judicial. Nosaltres persistirem en el nostre objectiu, que és que aquestes pintures murals acabin tornant, i m'atreveixo a pronosticar que això acabarà passant."

Res a veure amb el 155

El president Lambán ha volgur deixar clar que el retorn de les obres de Sixena que estaven al Museu de Lleida no té res a veure amb l'aplicació de l'article 155 ni amb cap altra "actuació política". En aquest sentit Lambán ha contestat a l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, i a l'oportunitat de fer aquest trasllat per les eleccions del 21D dient que "l'alcalde de Lleida s'equivoca fent aquesta apreciació respecte de l'article 155 i pel que fa a les eleccions jo en tinc prou amb les meves".

 

ARXIVAT A:
SixenaPatrimoniArticle 155
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut