Manifestants de Tabàrnia volen fer treure el llaç groc de l'Ajuntament de Barcelona el passat 27 de març 2018
Manifestants de Tabàrnia volen fer treure el llaç groc de l'Ajuntament de Barcelona el passat 27 de març del 2018
Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona denuncia els ultres que van fer treure el llaç groc

Ni el llaç ni cap símbol serà retirat de la façana sense una ordre directa i explícita de l'alcaldessa Ada Colau           

Actualitzat

El govern municipal de Barcelona ha denunciat a la fiscalia els manifestants d'ultradreta que el passat 27 de maig van intentar retirar un llaç groc de la façana de l'ajuntament i fins i tot van intentar entrar a l'edifici empenyent i fent caure un policia municipal. El consistori no retirarà cap símbol de la façana de l'ajuntament sense l'autorització directa i explícita de l'alcaldessa, Ada Colau.

L'ajuntament ha remès a la fiscalia l'informe policial de la Guàrdia Urbana perquè obri una investigació per desordres públics i atemptat a l'autoritat.

 

 

Una persona identificada

L'ajuntament ha identificat un dels manifestants que va llançar una llauna de cervesa a la porta del consistori. Ha demanat als Mossos que l'ajudin a identificar altres manifestants violents i ha instat a aplicar-los la llei de seguretat ciutadana, que castiga amb sancions de 600 a 30.000 euros les infraccions greus com la pertorbació de les manifestacions autoritzades.

 

 

A Interior també se li demana que obri un expedient informatiu als convocants per si han comès alguna infracció en el control de la seguretat de la manifestació i que es replantegi si s'autoritzen més manifestacions convocades per formacions ultradretanes o sota quines condicions s'autoritzen.

Restringir les manifestacions violentes

Asens ha dit que el dret de manifestació és molt important i no és partidari de restringir-lo, excepte si es demostra estadísticament que moltes de les manifestacions convocades per la ultradreta acaben amb incidents, com és la percepció d'Asens.

Per això, espera que la Generalitat -aixecada la intervenció a través de l'article 155- ajudi el consistori en la lluita contra l'increment d'actes violents de la ultradreta, com "agressions racistes, càntics franquistes i braços alçats", cosa que "preocupa" al consistori.

"No podem normalitzar-ho, no pot haver-hi impunitat, no estarem de braços plegats."

 

 

El consistori ha demanat a la Conselleria d'Interior que obri un expedient informatiu als convocants de la manifestació pels incidents causats, i fins i tot que es plantegi restringir altres manifestacions similars si es demostra que provoquen més incidents.

Asens espera que l'entrada del PSOE al govern espanyol canviï l'actitud de la fiscalia amb aquest tipus d'incidents.

 

 


L'informe de la Guàrdia Urbana

El tinent d'alcalde Jaume Asens ha explicat les conclusions de l'informe de la Guàrdia Urbana que atribueix a un malentès la col·locació precipitada d'un llaç groc que havia quedat amagat.

L'informe policial explica que la manifestació, convocada per Generación Identitaria, Somatemps, Democracia Nacional, Frente Visigodo i Democracia y Unidad Española, havia transcorregut tranquil·lament fins que a la una va arribar a la plaça Sant Jaume, on estaven previstos els discursos finals davant d'unes 1.300 persones.

Va ser aleshores quan alguns periodistes van advertir que el llaç groc que portava dies penjat a la façana no es veia, a causa del vent. Ho van comunicar al cap de premsa, aquest als responsables de protocol i aquest a la majordomia i a les hostesses, una de les quals va tornar a posar el llaç sense avisar la Guàrdia Urbana.

 

 

La recol·locació del llaç groc va semblar "una provocació" als manifestants, que van començar a increpar els agents policials que hi havia a la porta. Hi va haver moments de tensió i semblava que els manifestants volien entrar a l'edifici. Un dels agents va retrocedir, va ensopegar i va caure a terra, sense fer-se mal.

Un dels manifestants va llançar una llauna de cervesa contra la façana de l'edifici, i el cap del dispositiu de la Guàrdia Urbana va activar el protocol de seguretat i es van col·locar tanques de seguretat davant la porta del consistori, que no es va tancar en cap moment.

 

 

A més, el responsable policial va ordenar retirar el llaç groc per "desescalar" la tensió i els responsables de seguretat de la manifestació, del partit ultradretà Democracia Nacional, van ajudar a calmar els ànims.

A les 14 hores es va dissoldre la manifestació, es va tornar a col·locar el llaç i es va identificar el manifestant que va llançar la llauna de cervesa.

ARXIVAT A:
Procés català
Anar al contingut