Treballadors de l'empresa de transport descarregant caixes per carregar al Museu de Lleida les 44 obres originàries del monestir de Sixena. Ima…
Treballadors de l'empresa de transport descarregant caixes per carregar al Museu de Lleida les 44 obres originàries del monestir de Sixena. Imatge de l'11 de desembre del 2017. (Horitzontal)

El govern d'Aragó denuncia que falta una de les 44 peces de Sixena i que algunes estan "molt deteriorades"

ACN Barcelona.-La consellera d'Educació, Cultura i Esport d'Aragó, Mayte Pérez, ha denunciat que falta una de les 44 peces que s'havien de traslladar a Sixena i que algunes estan "molt deteriorades", fins al punt que ha admès que en algun cas concret la peça serà "difícil de recuperar". Al seu parer, això "deixa en evidència la tasca de Catalunya" després que s'hagin sembrat dubtes sobre la professionalitat, ha dit, dels tècnics aragonesos. Pérez ha explicat que la peça "extraviada" és una tela del segle XVIII, i ha advertit que demanaran les explicacions pertinents, tot i que ha recordat que també van faltar dues obres en el trasllat que es va fer des del MNAC l'estiu de l'any passat. La consellera també ha aprofitat per titllar de "provocació" que el ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, hagi dit que l'operació s'ha produït "amb normalitat".

Pérez ha constatat que aquest dilluns és un "dia històric" per a Aragó, amb qui "es fa justícia en l'ampli terme de la paraula, no només en l'àmbit jurídic". Després de desvincular el trasllat de l'aplicació del 155, ha carregat contra l'actuació del Ministeri de Cultura per haver interposat un recurs en nom de la Generalitat per intentar impedir el retorn de les peces. La consellera ha considerat una "provocació", a més, que Méndez de Vigo hagi dit que l'operació s'ha realitzat amb normalitat. "Que digui normalitat quan hem entrat a les 4 de la matinada és una absoluta provocació", s'ha queixat. En aquest sentit, ha indicat que l'operatiu de seguretat ha estat "important" perquè la situació era "difícil" a Lleida, però a més ha avançat que només han trobat 43 de les 44 peces que havien de traslladar-se. A això li ha sumat el fet que algunes obres estiguin "en un estat molt deteriorat" i que fins i tot faci que puguin ser difícils de recuperar en algun cas. "Aquests dubtes que se sembren i que insulten el rigor i la professionalitat dels tècnics aragonesos deixen en evidència també la tasca de Catalunya", s'ha queixat.En tot cas, Pérez ha parlat "d'èxit col·lectiu", de tots els governs d'Aragó, independentment del color, i també de la societat civil i dels ciutadans.Per la seva part, l'alcalde de Villanueva de Sixena, Ildefonso Salillas, ha remarcat que s'ha pogut demostrar que el que va passar fa anys al monestir va ser una "injustícia", i ha opinat que l'arribada de les peces del Museu de Lleida serà un "bàlsam" que curarà una mica les "ferides". Ara bé, ha recordat que "encara queda molt per recuperar", i ha fet referència a les pintures murals que estan al MNAC, tot i que ha indicat que aquest és un judici "molt més senzill".

Anar al contingut