Sánchez i Torra, a les escales de La Moncloa, en una imatge d'arxiu
Sánchez i Torra, a les escales de La Moncloa, en una imatge d'arxiu

El govern critica les mesures de l'estat d'alarma: "Confinen la Generalitat"

Puigdemont diu que "Vox aplaudeix" les mesures de l'estat d'alarma de Pedro Sánchez, més contundents "contra l'autogovern que no pas contra el virus"

RedaccióActualitzat

El decret d'estat d'alarma que ha aprovat el govern espanyol topa amb el malestar del govern de la Generaliat. El president espanyol, Pedro Sánchez, ha pres el control de tot l'Estat per combatre el coronavirus, centralitzant de nou competències autonòmiques com la sanitat i la seguretat. La decisió ha rebut una allau de crítiques de l'executiu català i del món independentista.

El president Quim Torra ha denunciat en un tuit que el govern espanyol s'apropia de competències amb el decret d'estat d'alarma. Assegura que confinen la Generalitat:

 

Torra ha desitjat una ràpida recuperació a Begoña Gómez, la parella de Pedro Sánchez, que ha donat positiu en les proves de detecció del coronavirus.

El president Torra n'ha parlat amb el lehendakari, Iñigo Urkullu. Tots dos són les principals veus crítiques contra les mesures de l'estat d'alarma de Sánchez. En roda de premsa, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ja ha avançat que s'haurà de fer un front comú per defensar que no s'envaeixin les competències i critica que el govern espanyol actua "tard i malament".

 

En la mateixa línia s'ha pronunciat el vicepresident Pere Aragonès. Diu que no és el moment de "recentralitzar", sinó de "col·laborar".

 

El president Puigdemont també ha criticat les mesures amb un tuit:

 

Crítiques també de la consellera de Salut, Alba Vergés, al "Preguntes freqüents", de TV3. Vergés considera que el decret de Sánchez no ajudarà a combatre el virus i lamenta que el govern espanyol hagi passat de la col·laboració a la imposició:

"La coordinació, la col·laboració se l'han carregat. I hem passat a una imposició de "no sé què", no se què pretenen o què seran capaços de fer. Que la resposta sigui recentralitzar em sembla que no ajuda a aquesta priorització de la salut de les persones. Qui haurà de respondre davant la ciutadania, com fa temps que estem fent, com fa setmanes que estem fent, continuarem sent nosaltres. Perquè no ens ho vindran a fer."

Des de la Conselleria d'Empresa i Coneixement s'avisa que les mesures econòmiques s'han de prendre amb rapidesa. La consellera Àngels Chacón proposa, entre d'altres, suspendre terminis de pagament d'impostos, cotitzacions a la Seguretat Social i quotes d'autònoms. La consellera ha intervingut per videoconfència al programa "Preguntes Freqüents", perquè es troba confinada a Igualada:

"Què li passa a un autònom, a un comerciant, a un empresari que de la nit al dia veu que deixa de facturar i que ha de seguir pagant cotitzacions a la Seguretat Social, impostos, ha de pagar subministraments...O aixo ho aturem i ho fem de manera àgil i ràpida o, si no, el que hauran de fer és tancar. I això vol dir posar gent a l'atur. Farem com a govern la màxima pressió perquè aquestes mesures les adopti el govern espanyol."


Casado diu que l'estat d'alarma arriba tard

El decret de Pedro Sánchez tampoc ha convençut el líder de l'oposició, Pablo Casado, que li ha retret haver trigat massa a declarar l'estat d'alarma. Casado acusa Sánchez d'improvitzar i ser incapaç de reaccionar a temps:

"El consell de Ministres ha declarat l'estat d'alarma un dia i mig després que ho anunciés el president. Un dia de rumors, filtracions, dubtes i endarreriments. Es demostra que, un cop més, el govern no ha estat a l'alçada."


La CUP carrega contra el decret d'estat d'alarma

Des de la CUP també han reaccionat al decret d'estat d'alarma, que qualifiquen de contradictori, ja que no obliga a tancar els llocs de treball. La CUP creu que el conjunt de les mesures van en detriment dels treballadors i protegeixen les grans empreses. Al seu entendre, s'aprofita una crisi de salut internacional per adoptar mesures amb la finalitat encoberta d'intervenir política i econòmicament els governs autonòmics:

 



 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Procés catalàEstat d'alarma
Anar al contingut